Holubinky patří k nejbarevnějším houbám našich lesů. Poznáte ty jedlé druhy?
Rod holubinek zahrnuje poměrně široký seznam druhů s barevnými klobouky, které bývají v lese viditelné z dálky. Naprostá většina jich je jedlých, ale málokdo se v nich vyzná opravdu dobře, aby se nespletl. Základem je spolehlivě rozeznat rod holubinek.
Charakteristickým znakem je třeň. Je poměrně krátký, bílý, pevný, válcovitý, dole zúžený. Nikdy není zakončen pochvou ani kuželovitou hlízou "bambulkou". Hlavní rozdíl proti muchomůrkám je ten, že z třeně se odloupne pěkný ohraničený kousek jako od jablka, nikdy se z něj netřepí vlákna. Klobouk mají holubinky v mládí polokulovitý, později nízce vyklenutý, méně nebo více prohloubený. Odstíny klobouků u některých druhů kolísají. Pokožku lze snadno sloupnout. Rostou v létě a na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vyznat v holubinkách
Jedlé druhy (mandlová, nazelenalá, namodralá a odbarvená patří k těm nejčastěji se vyskytujícím) mají vesměs zemité, tlumené tóny klobouku od masově růžové (mandlová), zelenkavé (nazelenalá) po tmavší fialovou (namodralá) až okrovou (odbarvená). Dobře rozeznatelná je i holubinka vrhavka, která je už podle názvu nejedlá až mírně jedovatá, a má výrazně jahodově červený klobouk (viz obrázek pod tímto odstavcem).
Jak zpracovat holubinky
Holubinky se nehodí na sušení ani k zavařování, protože jsou křehké. Doporučit můžeme úpravu opékání na másle, které podtrhne jejich jemnou chuť. Také do omáček a polévek je s úspěchem využijete.
Komentáře