Pečené holubinky
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Holubinky mě naučila dělat moje teta, raději nebudu psát, před kolika léty. Správně se holubinky pekávaly na kraji plotny starých kamen. Domá je dělám na kulaté litinové plotýnce, která kdysi byla součástí plynových sporáků. Určitě budou skvělé na lávovém grilu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
15. 9. 2013 00:50
Fazoletka: Zdarec, co jsem cetl, tak se to moc splest neda, leda s holubinkou olivovou, která má taky klobouk dozelena a je jedlá a v kuchyni všestranně využitelná. Ono totiž jde o to určit holubinku jako takovou, pak si ji nikdy nemůžeš splést s muchomůrkou, což je popsáno takto:
Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!
Odkaz na celý článek:www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html
21. 8. 2013 22:56
xman: přesně tak, ixmene
19. 8. 2013 22:09
Ahojky všichni, můžu poprosit o radu Chtěla bych holubinky ochutnat, ale mám strach
Hlavně z té holubinky nazelenalé, která je prý vynikající
Nemůžu si ji splést s
muchomůrkou
zelenou
Každopádně se mi už ale sbíhají sliny, když vidím takový prima receptík
23. 8. 2011 13:23
Tohle mi uniklo a souhlas, vidět holubinku, ochutnat, co víc si přát
23. 8. 2011 13:19
Ráda bych to ochutnala,ale bohužel jsem neznalec holubinek a tak je nesbírám.
xman:to věřím,že se může přihodit
23. 8. 2011 13:09
akorat sem prozil asi nejhorsi noc v mem zivote,asi mirna otrava nedokonalym spracovanim,urcite si dejte pozor.
21. 8. 2011 12:13
je to pochoutka
21. 8. 2010 12:07
Vstal, jel do lesa, nakosil holubinky, koukl na recept, místo trouby a plotny použil teflonovou pánev a výsledek byl ztrestán okamžitým snězením + bodík
. Jednoduché a vynikající. Díky.
9. 5. 2010 00:09
Holubinky jsou dokonalé, pečem je i na rozpálených kamenech u ohně a to je bašta a už brzo budou
+7
23. 7. 2009 06:28
Jendo. Holubinky už od vojny zbožňuji i když je žena nemá ráda( ale dobře je zná ) . Má k nim jakýsi odpor. Mně rostou přímo před chatou a když sečeme a je tam nějaká přerostlá tak ji rozkmrdlám a ono je jich víc a víc. Mám je rád protu jejich křupavost(i chuť) a taky proto, že se nedají splést s jedovatou houbou a oni samy NEJSOU ANI JEDNY JEDOVATÉ. Já ale i přez nezájem ženy si je dělám jako ty, ale na trošce sádle, ale ještě je trošku opepřím. Stejně tak dělám " Ryzce peprné" U nás jsou podřadné a nesbírané, ale jinde (a já) je cení právě pro tu peprnost a když se pěkně upraží jsou bezva k pivíčku jako chuťovka, ale ne na velké najezení. Ty máš +bodík.
22. 7. 2009 21:17
Skoutečně jen ten, kdo vyzkoušel, může hodnotit skvělou chuť i vůni pečených holubinek na plotně. V té troubě je to slabá nahrážka
.
Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby, např. muchomůrka zelená
.
Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka. Škoda, že většina je červivých
. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...
22. 7. 2009 20:24
Jendo, když jsem viděla tento recept v nabídce, tak jsem si byla hned stoprocentmě jistá, že je od tebe a nemýlila jsem se Neskutečná pochoutka
, o kterou jsme se doma dokázali i poprat jako děti
Tatínek byl na jejich rozpoznání odborník, já už si netroufám a nevěřím ani jiným, takže pro mne zůstannou krásnou vzpomínkou
Také si vzpomínám, jak jsme z nich lžičkou vybírali chutnou slanou šťávu
. Také jsme je pékavali na plotně
Bodík a dala bych i víc, kdyby to šlo
22. 7. 2009 18:44
Jendo, z holubinek na chuť je nejchutnější ta trávová a tu tam vidím uprostřed, ale jinak supr tvrdé houby, žádná "salakvarda" Dávám ti boda
22. 7. 2009 18:07
Tak tady poprvé vidím jak vypadaj holubinky. To musí být dobrůtka, viď Jendo?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovocné želé bonbony
Přidáno před 1 hodinou

Fazolová směs s bramborem
Přidáno před 3 hodinami

Čachochbili
Přidáno před 6 hodinami

Nanuky z ostružin
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová plec ve smetanové znojemské omáčce
Přidáno 19. 5. 2022 10:19

Toust v omeletě
Přidáno 19. 5. 2022 10:17
Právě bylo uvařeno:

Hrníčkový borůvkový koláč na plechu
uvařil/a beban
před 13 minutami

Pečené plněné papriky
uvařil/a Jan Nemec
před 1 hodinou


Zapečené gnocchi se žampiony, kuřecím masem a uzeno - sýrovou omáčkou
uvařil/a Petulice
před 1 hodinou

Moravanské kuřecí nudličky
uvařil/a Dosire
před 1 hodinou

Pomazánka na obložené chlebíčky z vařených brambor
uvařil/a Fitulka
před 1 hodinou

Rillettes (rijet)
uvařil/a Fitulka
před 1 hodinou

Boršč z Arbatu
uvařil/a Fitulka
před 1 hodinou

Jednoduchá bublanina
uvařil/a Panova
před 1 hodinou

Vaječná polévka
uvařil/a jardakupsa
před 2 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: holubinka zelená recepty z holubinek holubinka zelená recept houby holubinky salakvarda pečené ryzce recept z holubinek holubinka zelená recepty jedlé houby holubinky jedlé houby holubinky holubinky druhy houby-holubinky holubinky,recepty ryzec peprný holubinky-recepty priprava holubinek ryzec peprný recept salakvarda omáčka druhy holubinek holubinky na sádle
Pečené holubinky
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZVOE
14 názorů