Pečené holubinky

Jenda1 Kuchař: Jenda1

Houby 14 názorů

Suroviny

holubinky
sůl
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. U větších plodnic holubinek okraje klouboučku sloupneme, třeň odkrojíme.

  2. Kloboučky opláchneme, necháme okapat a klademe na plech lupeny nahoru.

  3. Posolíme a vložíme do spodnější části trouby a pečeme cca 20 minut při 200 stupních. Holubinky pustí hodně šťávy, tu nevyléváme, snažíme se servírovat i se skvělou šťávičkou, která zůstala v kloboučcích.

Poznámka

Holubinky mě naučila dělat moje teta, raději nebudu psát, před kolika léty. Správně se holubinky pekávaly na kraji plotny starých kamen. Domá je dělám na kulaté litinové plotýnce, která kdysi byla součástí plynových sporáků. Určitě budou skvělé na lávovém grilu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečené holubinky

  • L8r L8r(neregistrovaný)

    Fazoletka: Zdarec, co jsem cetl, tak se to moc splest neda, leda s holubinkou olivovou, která má taky klobouk dozelena a je jedlá a v kuchyni všestranně využitelná. Ono totiž jde o to určit holubinku jako takovou, pak si ji nikdy nemůžeš splést s muchomůrkou, což je popsáno takto:
    Jak však holubinky poznat od ostatních druhů? Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablek. Jedním z hlavních rozlišovacích znaků je, vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně, na okraji úlomku není nikdy dužnina vláknitě roztřepená. U většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně. Právě jen u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný okrouhlý kousek dužniny, to je nejdůležitější znak pro rozpoznání holubinek!

    Odkaz na celý článek:http://www.receptyonline.cz/letni-houby-nejchutnejsi-holubinky-8-dil--2636.html

    Odpovědět

  • Fazoletka Fazoletka(neregistrovaná)

    xman::-!:-!:-! přesně tak, ixmene ;-);-)

    Odpovědět

  • Fazoletka Fazoletka(neregistrovaná)

    Ahojky všichni, můžu poprosit o radu :-?:-) Chtěla bych holubinky ochutnat, ale mám strach :-O Hlavně z té holubinky nazelenalé, která je prý vynikající:-p:yes::-) Nemůžu si ji splést s :-O muchomůrkou :-(( zelenou:-?:-?:-? Každopádně se mi už ale sbíhají sliny, když vidím takový prima receptík :-p:-8:-) :yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tohle mi uniklo:-O a souhlas, vidět holubinku, ochutnat, co víc si přát ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ráda bych to ochutnala,ale bohužel jsem neznalec holubinek a tak je nesbírám.;-)

    xman:to věřím,že se může přihodit:-(

    Odpovědět

  • xman xman(neregistrovaný)

    akorat sem prozil asi nejhorsi noc v mem zivote,asi mirna otrava nedokonalym spracovanim,urcite si dejte pozor.

    Odpovědět

  • Marťa Marťa(neregistrovaná)

    je to pochoutka :-)

    Odpovědět

  • janek53 janek53

    Vstal, jel do lesa, nakosil holubinky, koukl na recept, místo trouby a plotny použil teflonovou pánev a výsledek byl ztrestán okamžitým snězením:-p:-p:-p:-! + bodík:yes:. Jednoduché a vynikající. Díky.

    Odpovědět

  • mneneznas mneneznas

    Holubinky jsou dokonalé, pečem je i na rozpálených kamenech u ohně a to je bašta :-)) a už brzo budou:-!+7

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Jendo. Holubinky už od vojny zbožňuji i když je žena nemá ráda( ale dobře je zná ) . Má k nim jakýsi odpor. Mně rostou přímo před chatou a když sečeme a je tam nějaká přerostlá tak ji rozkmrdlám a ono je jich víc a víc. Mám je rád protu jejich křupavost(i chuť) a taky proto, že se nedají splést s jedovatou houbou a oni samy NEJSOU ANI JEDNY JEDOVATÉ. Já ale i přez nezájem ženy si je dělám jako ty, ale na trošce sádle, ale ještě je trošku opepřím. Stejně tak dělám " Ryzce peprné" U nás jsou podřadné a nesbírané, ale jinde (a já) je cení právě pro tu peprnost a když se pěkně upraží jsou bezva k pivíčku jako chuťovka, ale ne na velké najezení. Ty máš +bodík.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1(autor receptu)

    Skoutečně jen ten, kdo vyzkoušel, může hodnotit skvělou chuť i vůni pečených holubinek na plotně:-p:-p. V té troubě je to slabá nahrážka:-(.
    Chce to však zkušenějšího houbaře, aby se mezi holubinky nedostaly jen "jednou" jedné houby;-(, např. muchomůrka zelená:-O.
    Bibi, holubinka nazelenalá je nejlahodnější holubinka:-p. Škoda, že většina je červivých:-(. http://www.naturfoto.cz/holubinka-nazelenala-fotog...

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Jendo, když jsem viděla tento recept v nabídce, tak jsem si byla hned stoprocentmě jistá, že je od tebe a nemýlila jsem se:-) Neskutečná pochoutka:-*, o kterou jsme se doma dokázali i poprat jako děti :-D Tatínek byl na jejich rozpoznání odborník, já už si netroufám a nevěřím ani jiným, takže pro mne zůstannou krásnou vzpomínkou :-( Také si vzpomínám, jak jsme z nich lžičkou vybírali chutnou slanou šťávu :-). Také jsme je pékavali na plotně:-) Bodík a dala bych i víc, kdyby to šlo :-):-*:-*:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jendo, z holubinek na chuť je nejchutnější ta trávová a tu tam vidím uprostřed, ale jinak supr tvrdé houby, žádná "salakvarda";-) Dávám ti boda:yes:

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Tak tady poprvé vidím jak vypadaj holubinky. :-O To musí být dobrůtka, viď Jendo?:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: holubinka zelená recepty z holubinek holubinka zelená recept houby holubinky salakvarda pečené ryzce recept z holubinek holubinka zelená recepty jedlé houby holubinky jedlé houby holubinky holubinky druhy houby-holubinky holubinky,recepty ryzec peprný holubinky-recepty priprava holubinek ryzec peprný recept salakvarda omáčka druhy holubinek holubinky na sádle

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít