

Nudle do polévky
Suroviny hodně
- 1 vejce
- polohrubá mouka podle potřeby
Postup přípravy receptu
Nejprve na vál dám mouku, do ní udělám důlek a do důlku klepnu 1 vejce, prvně vidličkou trochu zpracuji a pak dodělám rukou.
Těsto nesmí být moc tvrdé, udělám bochánek, který rozválím válečkem na nudle, chviličku počkám, ne moc dlouho, těsto by přeschlo a už by se při krájení lámalo. Udělám asi 5 centimetrů široké proužky po celém plátu a ty potom ještě překrojím na menší, které dávám do strojku na nudle, kdo nemá strojek, krájí rukama velice na jemno.
Vše potom rozdělíme po novinách nebo na lince a necháme pořádně proschnout. Teď suším na lince.
Po proschnutí dám do nádoby. Potom do polévky. Z tohoto těsta dělám i široké nudle a jsou super.
Poznámka od kuchařky
Strouhánek je z hrubé mouky a strouhá se na struhátku.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nudle do polévky
-
Stará paní mlynářka mě poradila když dělám nudle nebo fleky tak těsto dát na vále pod nahřátý litinový kastrol asi na 1/4hod propařit. Je to bájo, dělám to tak už 50let a prima. Těsto se nádherně vyvaluje.
-
Dělam nudle teprve par měsícu,učila mě kamarádka a ta už je dělá 20let,domáci vajička,pokojove teploty 250g hrube mouky a 250g polohrubé mouky a 5vajíček zamichám vidličkou a pak rukama těsto aby se nelepilo,udělám si 4 valečky z toho těsta a zabalim do mikroten.folie dám je do lednice min.2hod.ale třeba i celou noc,postupně každy váleček rozválim na hladke mouce a na strojku od 7stupně po 2 nebo 1,chvilku 5min.necham na utěrce nesmí být suché ani vlchke tak akorát a dělám na strojku nudle a jsou výborne kdo jednou skusí jiné už nechce,ale každý má ten svuj recept nejračí.
Jarda .
-
Jelikoz ziji v USA jiz 13let a tady nemame tolik druhu mouky, ale delam z polohrube a nekdy i z hladke.Jsou vyborne, ale jednu radu naucila jsem se susit placky na nudle v susicce a to nema chybu. Za 10 minut uz krajim a necham doschnout v susicce a nebo jen tak na lince. Snad to i nekomu z Vas pomuze, nyni jdu delat alespon z 20 vejec.
-
Těsto za minutu hotové,dobře se s ním pracovalo
a to jsem dělala nudle poprvé!
Díky moc.
-
zizala:dělám to také tak, mouka která mi zbyde přesiju zpět
-
Takto dělávala nudle už i moje maminka a já v tom pokračuji
Zasloužený bodík
-
Zdeni máš jemňoučké nudličky
prostě, domácí jsou domácí i když není tolik času dělávám - já přidávám do těsta pár kapek oleje
-
mumisek: Zasmála jsem se a zároveň si vzpoměla, jak jsem nevěstě dala upečené a nazdobené perníčky, aby si je mohla na stužce rozvěsit po klíčích, protože se jí to u mě líbilo a ráno našla jen stužky a nažranýho psa. Měli úžasného vipeta, žravějšího psa jsem v životě neviděla, když objevil na půdě pytel se zrním pro slepice, užral i to zrní. Tak hezký den, jdu na ty nudle - u nás se o ně bát nemusím, naše jezevčička dlouze váhá i nad šunkou.
-
Nu, docela dobře se dělaly, krájela jsem je sice růčo nožem, ale dobré. Akorát ráno po sušení na topení jsem přišla na to, že i pes jich trochu užral.
Takže jsou asi vážně dobré... -
U nás se také dělali nudle a pamatuji si,jak se sušilo na utěrkách a pak se jemně krájelo
Už jsem je léta nedělala díky za připomenutí
+1
-
Do jednoho vajíčka se zapracuje s klidem 10dkg mouky. Ze zvědavosti jsem vajíčko zvážila. Mám všechna kolem 60g.Někdy i víc. Vajíčka mám od vlastních slepiček.
-
colombo65, jak píše zizalka přesně tak to dělám .
-
No vidíš, člověk se pořád učí...vodu jsme dávali, aby těsto bylo měkčí a lépe se rozvalovalo, ale když se asi dá ta polohrubá mouka, už se voda nemusí...to si musím pamatovat
-
Colombo. souhlas se žížalkou, já jsem taky tak zvyklá, bez vážení a pak přesít tu mouku. Ale vodu jsme teda nedávali. Hrubou mouku jsme používali jen na strouhání a drobnou zavářku, jinak polohrubou.
-
Když Colombo, to je právě potíž...každé vejce je jinak veliké. Mamka mě učila udělat hromádku, do ní důlek, do něj vejce...po udělání těsta se zbylá mouka přesije zpátky
Ale třeba to má Zdenka líp vyzkoumané