Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlupatá rýže: Oblíbená příloha českých jídelen z rýže a smažených těstovin se snadno dělá a chutná skvěle
Zdroj: Toprecepty, tejaja

S chlupatou rýží se můžete poměrně často setkat na jídelníčcích školních či závodních jídelen a dalších vývařoven. Víte ale, že tato zajímavá rýže s vlasovými nudlemi má původně arabské kořeny a jde dokonce o jeden z nejběžnějších způsobů úpravy rýže na Blízkém východě?

Oblíbená arabská příloha 

To, jak se k chlupatá rýže dostala do českých jídelen a jak získala svůj název, je tak trochu záhadou, v každém případě jde o jeden z oblíbených pokrmů arabské kuchyně a anglicky se mu dokonce říká arabic rice (arabská rýže). Tato rýže je nejčastější přílohou libanonské kuchyně a vůbec oblasti Levanty, kam patří i Izrael, Jordánsko, Palestina a Sýrie, populární je i v Egyptě, v Iráku a také v Turecku. Někdy je označována i jako rýže libanonská nebo egyptská

Jde přitom o klasickou vařenou rýži, která je specifická tím, že se do ní přidají opečené vlasové nudle známé jako vermicelli. Arabská rýže je vlastně nejjednodušším druhem pilafu, tradičního pokrmu zemí Blízkého východu, jenž je založen na nadýchané, lehké a nelepivé rýži. Nejčastěji se připravuje z dlouhozrnné rýže, ale může se na něj použít i rýže kulatozrnná nebo dokonce hnědá

Rýže s nudlemi navíc

K této rýži se pak přidávají ty nejjemnější vlasové nudle, které se v Turecku nazývají şehriye, v arabských zemích shariyah. Tyto nudle se nejprve osmahnou na tuku – nejčastěji na přepuštěném másle ghí, lze ale použít i olivový olej. Teprve pak se vaří společně s rýží. Hotovou rýží s nudlemi lze nechat jen tak ochucenou solí a podávat ji jako přílohu, snadno z ní ale uděláte i samostatný pokrm. Stačí k ní jen přidat piniové oříšky, rozinky, česnek nebo opraženou cibuli a koření, obvykle římský kmín.

 

Jak připravit chlupatou rýži?

V arabských obchodech lze sehnat rovnou již hotovu směs na arabskou rýži s již osmahlými nudlemi a často i okořeněnou, lehce si ji ale můžete připravit od začátku. Jak na to?

Budete potřebovat: 2 lžíce přepuštěného másla ghí nebo olivového oleje, ½ šálku jemných vaječných nudlí, 2 šálky rýže basmati, 2 lžičky soli, 4 šálky horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru. 

  1. Rýži nejprve důkladně propláchněte, abyste ji zbavili škrobu, který způsobuje lepivost rýže. Poté rýži namočte na 20 minut (nebo dokud nemůžete zlomit jedno zrnko rýže stisknutím mezi ukazováčkem a palcem.) Tímto způsobem zkrátíte dobu vaření a zajistíte, že se vnitřní část zrna skutečně uvaří dříve a neztratí svůj tvar. Pak nechte rýži v sítu okapat.
  2. V hrnci zahřejte přepuštěné máslo nebo olej na střední teplotu a za častého míchání na něm osmahněte nudle, dokud nezískají světle hnědou barvu, asi 3 minuty. 
  3. Pak do hrnce přidejte rýži a sůl a za stálého míchání ještě osmahněte rýži. Trvá to asi 3 minuty. Důležité je, aby zrnka byla obalena tukem. 
  4. Přidejte horký vývar, přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum. Hrnec přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud není rýže měkká.
  5. Odstraňte pokličku, pánev přikryjte utěrkou a přiklopte pokličkou přes utěrku. Před podáváním nechte 5 minut odstát. Nakonec ji ještě trochu načechrejte vidličkou, I to zabrání lepivosti. 

Náš tip: Máte-li rádi rýži, můžete si ji udělat i nasladko podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více