Jak použít rýžový papír při vaření? Uděláte z něj slané i sladké pochoutky
Rýžový papír je nepostradatelnou součástí asijské kuchyně. Většina lidí ho zná pouze ve formě vietnamských závitků. Vykouzlíte z něj však mnohem více chutných pokrmů, inspirovaných například rakouskou, francouzskou či italskou kuchyní.
Rýžový papír se vyrábí z rýžové mouky, soli a vody. Když si ale přečtete složení na obalu, zjistíte, že se v některých druzích nachází i mouka tapioková. Jedná se o bezlepkový produkt, který nemá žádnou výraznou chuť, takže ho využijete při přípravě mnoha jídel.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak použít rýžový papír při vaření
Rýžový papír je nutné před použitím nejprve namočit do teplé vody, aby změknul. Čím teplejší voda bude, tím rychleji papír změkne. Změklý papír je nutné udržovat i následně ve vlhkém prostředí. Než s ním tedy budete dále pracovat, přemístěte ho na čistou a vlhkou utěrku.
- Nejvíce se rýžový papír využívá na přípravu vietnamských závitků. Papír se plní různými náplněmi - tradičně zeleninou, masem či rýžovými nudlemi. Závitky se jedí buď syrové, nebo smažené, a namáčejí se do dipů.
- Závitky můžete udělat i ve sladké verzi, kdy se plní rozličným ovocem a podávají se například s čokoládovou nebo karamelovou omáčkou.
- V asijském stylu uděláte také uzlíky z rýžového papíru. Stejně jako závitky se plní zeleninou a masem a podávají se s omáčkou.
- Změklý a okapaný rýžový papír je možné krátce osmažit na pánvi s trochou oleje a podávat jako přílohu k teplému salátu.
- Na sociálních sítích se objevují videa, kde se rýžový papír používá velmi netradičně, a to na přípravu croissantů. Papír se namáčí do mléka smíchaného s máslem, vejci a cukrem, a motá se do tvaru croissantů.
- I další známé pokrmy lze z rýžového papíru připravit velmi netradičně. Například v receptu na jablečný štrúdl rýžovým papírem nahradíte listové těsto.
- Podobně můžete z několika plátků rýžového papíru připravit slaný bezlepkový závin plněný sýrem, šunkou a špenátem s vejci.
- Nejenom listové těsto, ale i těstoviny, přesněji těstoviny na lasagne, lze zaměnit za plátky rýžového papíru. Lasagne se ale musí péct kratší dobu, aby se papír příliš nerozvařil.
Z rýžové mouky určitě také znáte nudle - i ty je možné pro změknutí namočit do horké vody. Rychlejší ale je, když se uvaří. Spolu s Jidášovým uchem, zeleninou nakrájenou na nudličky, vejci, sójovou omáčkou a kořením tvoří vydatný oběd s chutí Asie.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře