Uzlíky v asijském stylu

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 30 minut 3 porce Drůbeží maso 6 názorů

Suroviny

100 g kuřecího masa (pečené nebo vařené)
1 malá mrkev
kousek bílé ředkve nebo plátek celeru
6 koleček bílé části pórku
1 malé vejce
1 čtvereček vlasových rýžových nudlí
1stroužek česneku
plátek čerstvého zázvoru
1 jarní cibulka
3 stonky koriandru
1 lžíce ústřicové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
špetka chilli - nemusí být
rýžový papír
Na pikantní omáčku:
2 lžíce Hoisin omáčky
1 lžíce ústřicové omáčky
1 lžíce švestkové omáčky
1 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce nebo dle chuti limetkové šťávy
1/2 lžíce švestkového vína
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso (měla jsem kousek 120 g pečeného) nakrájíme na drobné kostičky. Nudle zalijeme vodou a necháme stát stranou. Očištěnou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky nožem nebo julienne škrabkou, dáme do misky. Kolečka pórku a nať cibulky drobně nakrájíme, česnek, stonky koriandru a zázvor nasekáme nadrobno.

  2. Vše v misce promícháme, přidáme změklé nudličky 2-3x překrojené na menší, vejce, obě omáčky a lístky koriandru. Vše promícháme a takto připravenou náplň dáváme na rýžové papíry, které postupně namáčíme do teplé vody v hlubokém talíři. Vždy namočíme dva kusy (malé kulaté) rýžového papíru, když změknou. vyndáme je, dáme doprostřed 1 lžíci náplně, okraje zvedneme a uprostřed svážeme na mašličku kuchyňským provázkem.
    Náplň vystačí na 9-10 uzlíků, když jsou hotové, můžeme je smažit v oleji nebo upéct v troubě.

  3. Zatím smícháme uvedené suroviny na omáčku v menší misce. Z hotových uzlíků sundáme provázek (rozvázat mašličku) a nahradíme kouskem pažitky nebo necháme volně, už se neotevřou. Podáváme ihned s pikantní omáčkou nebo jen s kvalitní sojovou omáčkou např. Tamari (nebo bez omáčky v "českém stylu" s bramborovou kaší a salátem.)

Poznámka

Uchovat čerstvý koriandr bývá problém, rozdělím koupený trs na několik částí, každou zabalím do vlhké papírové utěrky nebo ubrousku a pak do potravinářské fólie. V lednici vydrží 3 týdny (po týdnu je někdy potřeba navlhčit utěrku a zkontrolovat poškozené lístky. Po otrhání lístků nasekám stonky nadrobno a uchovávám v malých sáčcích v mrazáku. Stejně tak v malých sáčcích mám zmražené 1-2 lžíce citronové a limetkové šťávy, která se vždy hodí. V tvořítku na led zmrazuji zbylé víno bílé i červené a černé pivo. Kostky přendám do zipsáčků a dle potřeby používám k vaření.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Uzlíky v asijském stylu

  • houba: dávám tak petrželku, kopr, pažitku apod. ale koriandr stejně dlouho nevydržel , díky za komentář a hezký večer :-):-K

    Odpovědět

  • houba houba

    Ja bych jen k tomu koraindru (ke kteremu se nesmi priblizit ani muj nos) - i petrzelovou a jinou nat davam do vodotesne krabicky vetsi a vlozim do ni ubrousek papirovy. Tak vydrzi neslisovana, krasne vzdusna, kazda bylina docela dlouho. Vyzkousejte.

    Odpovědět

  • Oskeruska: :-) dík za komentář - víno i pivo zmrazuji k vaření, alkohol i vařením stejně vyprchá ale chuť zůstane, světlé pivo většinou někdo dopije ale černé dávám také zmrazit třeba na glazování cibulek nebo když je potřeba někam jen malé množství :-K přeji hezký den.

    Odpovědět

  • Oskeruska Oskeruska

    Maruško, já si ten citron a limetku zamražuji také v tvořítku na led a pak dávám do krabičky do mrazáku. S tím vínem je to dobrý nápad, to mne nenapadlo, myslela jsem si, že víno zamrazit nejde :-)

    Odpovědět

  • medanek: :-) moc děkuji , potěšilo mě , lze udělat jednoduše závitky (jako jarní) a nejlepší je ta omáčka - dobrou chuť a hezký den :-K

    Odpovědět

  • medanek medanek

    Skvělý recept Maruško:yes::yes::-K Určitě vyzkouším a dávám bodík :-*:-)

    Odpovědět