Jak uvařit dršťkovou polévku? Tradiční polévka, která má své příznivce i odpůrce
Dršťková polévka je tradiční česká polévka, kterou někteří milují a jiní se jí vyhýbají. Na vině je většinou výrazné aroma, které se kolem line při vaření. Tato hustá polévka má specifickou chuť a voní skvěle po kmínu i majoránce.
Dršťková polévka je často vyhledávaným pokrmem především v hospodských zařízeních. Polévka by měla vonět po česneku, kmínu i majoránce, výrazná specialita nejlépe chutná s chlebem. Pokud nejste milovníci drštěk, vyzkoušejte falešnou dršťkovku z hlívy ústřičné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit dršťkovou polévku
Uvařit dršťkovou polévku je časově náročnější, avšak odměnou je dokonale hustá a hřejivá polévka.
Na 10 porcí dršťkovky budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve omyjte a očistěte dršťky, nakrájejte je na větší kusy a dejte vařit do studené vody.
- Dršťky přiveďte k varu, poté vodu slijte a znovu zalijte studenou čistou vodou. Tento proces opakujte 3x až 4x.
- Na závěr zalijte studenou vodou, osolte a vařte, dokud nebudou dršťky měkké.
- Uvařené dršťky vyjměte, nechte vychladnout a poté je nakrájejte. Vývar ponechte stranou.
- Nyní nechte sádlo rozehřát, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji do světle růžova. Přisypejte mouku a usmažte světlou jíšku, nakonec do ní přimíchejte mletou sladkou papriku a odstavte.
- Jíšku zalijte za stálého míchání metličkou vývarem z drštěk do požadované konzistence a přiveďte k varu.
- Dále přidejte kmín, mletý pepř a provařujte za občasného promíchání přibližně 20–30 minut. Během vaření přidejte také prolisovaný česnek.
- Na závěr polévku proceďte (není to však nutné) a přidejte nakrájené dršťky. Krátce provařte, a pokud je potřeba, dosolte podle své chuti. Ke konci vaření přidejte v dlaních rozemnutou majoránku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře