Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dršťková polévka je tradiční česká polévka, kterou někteří milují a jiní se jí vyhýbají. Na vině je většinou výrazné aroma, které se kolem line při vaření. Tato hustá polévka má specifickou chuť a voní skvěle po kmínu i majoránce.

Dršťková polévka je často vyhledávaným pokrmem především v hospodských zařízeních. Polévka by měla vonět po česneku, kmínu i majoránce, výrazná specialita nejlépe chutná s chlebem. Pokud nejste milovníci drštěk, vyzkoušejte falešnou dršťkovku z hlívy ústřičné.

Jak uvařit dršťkovou polévku

Uvařit dršťkovou polévku je časově náročnější, avšak odměnou je dokonale hustá a hřejivá polévka.

Na 10 porcí dršťkovky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve omyjte a očistěte dršťky, nakrájejte je na větší kusy a dejte vařit do studené vody.
  2. Dršťky přiveďte k varu, poté vodu slijte a znovu zalijte studenou čistou vodou. Tento proces opakujte 3x až 4x.
  3. Na závěr zalijte studenou vodou, osolte a vařte, dokud nebudou dršťky měkké.
  4. Uvařené dršťky vyjměte, nechte vychladnout a poté je nakrájejte. Vývar ponechte stranou.
  5. Nyní nechte sádlo rozehřát, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji do světle růžova. Přisypejte mouku a usmažte světlou jíšku, nakonec do ní přimíchejte mletou sladkou papriku a odstavte.
  6. Jíšku zalijte za stálého míchání metličkou vývarem z drštěk do požadované konzistence a přiveďte k varu.
  7. Dále přidejte kmín, mletý pepř a provařujte za občasného promíchání přibližně 20–30 minut. Během vaření přidejte také prolisovaný česnek.
  8. Na závěr polévku proceďte (není to však nutné) a přidejte nakrájené dršťky. Krátce provařte, a pokud je potřeba, dosolte podle své chuti. Ke konci vaření přidejte v dlaních rozemnutou majoránku.
Pojďte si připravit tradiční českou polévku podle snadného videonávodu, který vás provede přípravou krok za krokem. Vaření polévky je sice zdlouhavé, avšak za výtečnou polévku toto úsilí zaručeně stojí.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky