Dršťková polévka z hlívy voní česnekem a majoránkou a chutná jako ta pravá. Bezmasé jídlo ocení nejen vegetariáni
9. 9. 2024 Vaření
Ne každému chutnají dršťky, pak je tu lepší varianta: falešná dršťková polévka z hlívy. Na chuťově výborném a bezmasém jídle si tak mohou pochutnat i vegetariáni.
Polévka z hlívy
Hlíva ústřičná je poměrně snadno dostupná houba, kterou najdeme od časného podzimu v lese, můžeme si ji vypěstovat, ale také bývá v chladicích pultech obchodů.
Hlívu můžeme využít třeba do zeleninové polévky. Právě dršťková je s ní vynikající. Pokud nám vadí pravé dršťky, je houbová varianta skvělým řešením a někomu chutná dokonce více. Kromě hlívy můžeme ve falešné dršťkové využít i bedly, kotrč, masáky, výborné jsou i václavky.
Mohlo by vás zajímat
Co je třeba vědět o hlívě
Čerstvou hlívu poznáme podle toho, že má klobouk rovný, případně mírně do zvonu a hladký kraj. Starší houby se stáčejí do kalichu a mívají popraskané konce klobouku.
Když přineseme hlívu domů, je vhodné houbě odříznout nohy. Ty nakrájíme a usušíme a následně rozdrtíme (hodí se třeba do polévky). Klobouk vydrží v misce v lednici v prostoru pro zeleninu s klobouky lupeny vzhůru maximálně dva až tři dny.
Hlívu neloupeme, jen zbavíme nečistot, a nepotřebuje dlouhou dobu varu. Pěstované hlívy jsou měkčí, stačí jim 3-5 minut, ty z lesa potřebují zhruba čtvrt hodiny.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak se dělá dršťková polévka z hlívy
Pro čtyři strávníky budete potřebovat: 1,25 l vody, 300 g hlívy, 2 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, vývar (bujón), 1 lžičku sladké papriky, majoránku, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte lžíci másla, přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Hlívu očistěte a nakrájejte ji na kostky. Houbu přidejte do hrnce, zalijte litrem vývaru (vody), osolte a vařte doměkka.
V pánvi rozehřejte zbylé máslo, zaprašte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Vmíchejte do ní mletou papriku, za stálého míchání ji zalijte zbylým vývarem (studenou vodou), dobře rozmíchejte a nalijte do polévky. Přidejte bujon (pokud nevaříte z vývaru) a polévku ještě za stálého míchání povařte. Pak falešnou dršťkovou polévku dochuťte pepřem. Oloupejte česnek a utřete ho najemno. Zcela na závěr do polévky vmíchejte česnek a v dlani rozemnutou majoránku. Podávejte s dobrým čerstvým chlebem.
Náš tip: Připravte si vynikající dršťkovou polévku z hlívy ústřičné podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva ústřičná: Ideální zimní houbu můžete smažit i sušit. Anebo si ji dejte na paprice!
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku