Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sněhové kokosové pusinky patří mezi populární vánoční cukroví, které se vyrábí z bílků a kokosu a během pečení vám dokonale provoní celý domov. Chutné kokosky jsou uvnitř vláčné a z talíře vám zmizí rychlostí blesku.

Zbylo vám z pečení příliš mnoho bílků? Zpracujte je na báječné kokosky, které si zamiluje každý člen rodiny. Toto cukroví připravíte pouze ze tří surovin - bílků, cukru a strouhaného kokosu. Inspirujte se tímto snadným receptem na kokosky.

Jak snadno upéct kokosky

Měkké sněhové kokosky patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Recept je nenáročný na suroviny - tím spíše se vyplatí jej vyzkoušet.

Na přípravu 1 plechu kokosek budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve nalijte vodu do hrnce o takové velikosti, aby se do něj dala umístit šlehací nádoba. Šlehací nádoba by se neměla dotýkat hladiny vody.
  2. Nyní nalijte do nádoby bílky a ušlehejte mixérem řídký sníh.
  3. Vodu v hrnci přiveďte k varu, ztlumte plamen a na hrnec položte mísu s lehce vyšlehanými bílky.
  4. Do bílků postupně zašlehávejte cukr a pozvolna zahřívejte. Cukr by se měl ve sněhu úplně rozpustit a sníh by měl dosáhnout teploty 45–50 °C. Teplotu můžete změřit pomocí kuchyňského teploměru. V případě, že teploměr nemáte, zabořte prst do sněhu a pokud je příjemně teplý a pevný, je sníh správně vyšlehaný.
  5. Troubu rozehřejte na 120–130 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  6. Mísu sejměte z vodní lázně a dále šlehejte až do vychladnutí. Poté ručně a lehce vařečkou vmíchejte kokos a marmeládu.
  7. Pomocí dvou lžiček pokládejte na vyložený plech menší hromádky kokosové hmoty. Jednou lžičkou směs nabírejte a druhou tvořte úhledné kokoskové hromádky. Pokud se sníh na lžičky lepí, namočte je do vody.
  8. Hotové kokosky vložte do rozehřáté trouby a pozvolna spíše sušte 15–20 minut dorůžova. Pokud kokosky růžoví příliš rychle, snižte teplotu o 10–20 °C.
  9. Kokosky jsou hotové, když se lehce odlepí od papíru. Nechte vychladnout na plechu a poté kokosky skladujte v papírovém sáčku v suchu a chladu.

Lahodné bílkové kokosky si zaručeně zamiluje celá rodina. Toto cukroví si můžete připravit s pomocí snadného videonávodu. Kokosky můžete také naplnit jemně kyselou marmeládou nebo je jen namočit do čokoládové polevy.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky