Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora na zahrádce vypadá jako velikánský lopuch, v kuchyni ji využíváme jako ovoce, avšak patří mezi zeleninu. Má specifickou nakyslou chuť, která je jako stvořená pro sladké moučníky a dezerty, pokud ji ovšem správně připravíme.

Rebarboru si můžeme poměrně snadno vypěstovat a každoročně do června sklízet bohatou úrodu. Listy rebarbory nejsou vhodné k jídlu, proto konzumujeme pouze řapíky, které mívají krásnou až sytě červenou barvu. Z rebarbory připravíme nejen fantastické moučníky, ale také skvělé plněné knedlíky, omáčky, kompoty a džemy.

Jak připravit rebarboru do buchty

Chuť rebarbory je výrazně kyselá, ale v kombinaci s cukrem docílíme u moučníků sladkokyselé svěží chuti. Před pečením je třeba řapíky spařit, čímž vyluhujeme část kyselin, rebarbora pak bude mít příjemnou chuť a měkkou strukturu. Víte, jak na to? 

  1. Z výhonků odřízneme listy, řapíky omyjeme čistou vodou a nožem odspodu stáhneme tuhá vlákna. Mladé řapíky není třeba loupat
  2. Oloupané řapíky nakrájíme na menší kousky. 
  3. V hrnci svaříme vodu a vhodíme nakrájenou rebarboru. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a necháme řapíky blanšírovat asi 1–2 minuty
  4. Scedíme je a ihned zchladíme v ledové vodě
  5. Poté je necháme okapat v cedníku a můžeme se pustit do pečení. 

Tip: Rebarboru výborně chuťově doplní sladší ovoce - jahody, maliny, jablka i hrušky. 

Rychlý a jednoduchý hrnkový koláč s rebarborou si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky