Štafetky podle videoreceptu: Chutný retro zákusek poslouží i jako vánoční cukroví
Štafetky jsou vláčné řezy z bílkového těsta s příchutí ořechů a kávy, které v retro dobách nesměly chybět v žádné cukrárně. Podle videoreceptu je hravě zvládnete, nezapomeňte je ale nechat dostatečně dlouho uležet.
Pokud vám z jiného pečení zbylo hodně bílků a kokosky nejsou váš šálek kávy, dejte šanci tomuto retro zákusku, po kterém se jen zapráší. Štafetky jsou zákusky z bílkového těsta s ořechy a máslovým krémem, které chutnají po kávě. Částečně jsou máčené v čokoládě a krájí se na větší obdélníčky.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit štafetky
Na přípravu štafetek podle úvodního videoreceptu budete potřebovat 10 bílků, 200 g moučkového cukru, 120 g hladké mouky a 80 g mletých ořechů. Krém připravíte z 1 vanilkového pudinku bez vaření, 250 g másla, 15 g práškového cappuccina, 3 lžic silné kávy, 150 ml mléka a moučkového cukru podle chuti. Nezapomeňte na čokoládovou polevu, ve které budete štafetky máčet.
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si 3 plechy o přibližně stejné velikosti, které vyložte pečicím papírem. V úvodním receptu jsou použity plechy o rozměrech zhruba 30x20 cm.
- Bílky s cukrem ušlehejte do tuhého sněhu. Postupně pak zašlehejte mouku a ořechy.
- Na každý plech rozprostřete třetinu těsta a pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut, než těsto zezlátne.
- Těsto vyklopte, sloupněte z něj pečicí papír a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce).
- Připravte si krém. Pudink bez vaření vyšlehejte s mlékem a cukrem podle chuti.
- Uvařte silnou kávu, 3 lžíce přidejte do pudinku a zašlehejte do zhoustnutí.
- Poté zašlehejte do směsi ještě měkké máslo a sypké cappuccino.
- Jeden plát těsta potřete krémem, na něj položte další plát těsta, který potřete zbytkem krému a přiklopte posledním plátem. Nechte ztuhnout v lednici aspoň 3 hodiny.
- Hotový moučník nakrájejte na obdélníky, které částečně máčejte v čokoládové polevě. Hotové štafetky dejte do druhého dne uležet do lednice.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře