Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štafetky jsou vláčné řezy z bílkového těsta s příchutí ořechů a kávy, které v retro dobách nesměly chybět v žádné cukrárně. Podle videoreceptu je hravě zvládnete, nezapomeňte je ale nechat dostatečně dlouho uležet.

Pokud vám z jiného pečení zbylo hodně bílků a kokosky nejsou váš šálek kávy, dejte šanci tomuto retro zákusku, po kterém se jen zapráší. Štafetky jsou zákusky z bílkového těsta s ořechy a máslovým krémem, které chutnají po kávě. Částečně jsou máčené v čokoládě a krájí se na větší obdélníčky.

Jak připravit štafetky

Na přípravu štafetek podle úvodního videoreceptu budete potřebovat 10 bílků, 200 g moučkového cukru, 120 g hladké mouky a 80 g mletých ořechů. Krém připravíte z 1 vanilkového pudinku bez vaření, 250 g másla, 15 g práškového cappuccina, 3 lžic silné kávy, 150 ml mléka a moučkového cukru podle chuti. Nezapomeňte na čokoládovou polevu, ve které budete štafetky máčet. 

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si 3 plechy o přibližně stejné velikosti, které vyložte pečicím papírem. V úvodním receptu jsou použity plechy o rozměrech zhruba 30x20 cm.
  2. Bílky s cukrem ušlehejte do tuhého sněhu. Postupně pak zašlehejte mouku a ořechy
  3. Na každý plech rozprostřete třetinu těsta a pečte ve vyhřáté troubě 10–15 minut, než těsto zezlátne.
  4. Těsto vyklopte, sloupněte z něj pečicí papír a nechte vychladnout (nejlépe na mřížce).
  5. Připravte si krém. Pudink bez vaření vyšlehejte s mlékem a cukrem podle chuti.
  6. Uvařte silnou kávu, 3 lžíce přidejte do pudinku a zašlehejte do zhoustnutí.
  7. Poté zašlehejte do směsi ještě měkké máslo a sypké cappuccino.
  8. Jeden plát těsta potřete krémem, na něj položte další plát těsta, který potřete zbytkem krému a přiklopte posledním plátem. Nechte ztuhnout v lednici aspoň 3 hodiny.
  9. Hotový moučník nakrájejte na obdélníky, které částečně máčejte v čokoládové polevě. Hotové štafetky dejte do druhého dne uležet do lednice.
Dejte nám vědět do komentářů dolů pod článek, jak se vám zákusek, který vás zajisté vrátil do dětství, povedl. Přejeme mnoho úspěchů v kuchyni a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli