Jak se plete vánočka? Díky názornému videoreceptu ji zvládne opravdu každý
Pletení vánočky vyžaduje trošku cviku, ovšem díky názornému videonávodu to zvládne i začátečník. Stačí dávat jen malou chvilku pozor - hned budete vědět, jak jednoduše na to. Zkusíte si s námi uplést vánočku z 9 pramenů?
Vánočka pletená z devíti pramenů je pro Vánoce typická. Každý pramen nese symboliku - spodní čtyři představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Další tři nad nimi pak rozum, vůli a cit. Horní dva prameny vánočky znamenají vědění a lásku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snadno uplést tradiční vánočku
K samotnému pletení potřebujete správně nakynuté vánočkové těsto, plech vyložený pečicím papírem a cukrářskou stěrku na rozdělení těsta. Také si připravte rozšlehaná vejce na potření vánočky před pečením a plátky mandlí na posyp.
- Správně vykynuté vánočkové těsto si rozdělte na 9 kousků, ze kterých povalováním mezi dlaní a palcem vytvořte hladké bochánky.
- Vezměte si první 4 bochánky a dlaněmi je vyválejte o pracovní plochu do tvarů hadů - pramenů. Jeden jejich konec stiskněte a spojte dohromady. Následně pleťte tímto stylem: 1. pramen zleva vrchem přehoďte do prostoru mezi 2. a 3. pramenem. Následně 3. pramen přehoďte vrchem přes 4. pramen, který spodem přehodíte přes aktuální 2. pramen. Tyto dva kroky opakujte, dokud prameny nedoplete do konce. Konečky pramenů pak opět stiskněte dohromady a oba konce pletence zahněte dolů (pod budoucí vánočku).
- Tento čtyřpramenový základ přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. To nejtěžší máte za sebou. Uprostřed spletenec lehce promáčkněte hranou ruky, abyste mohli bez problému vrstvit další pletence nahoru.
- Nyní pokračujte s následujícími 3 bochánky. Opět je vyválejte do dlouhých válečků. Nyní to však bude velmi snadné - spojte jejich konce a spleťte je do klasického copu. Konce opět zahněte pod pletenec, který položte na hotové spodní patro vánočky. Uprostřed ho lehce promáčkněte hranou ruky.
- Nyní přichází na řadu to nejjednodušší - ze 2 posledních bochánků vytvořte prameny, které spleťte do sebe jednoduchým přehazováním jednoho přes druhý. Poté celý "cop" položte na zbylá dvě patra vánočky a jeho konce zahněte dolů pod celou vánočku. Bude tak lépe držet v celku.
- Aby se jednotlivá patra nerozpojila, můžete vánočku zpevnit špejlemi. Poté ji nechte zhruba 45 minut vykynout. Po vykynutí ji potřete rozšlehaným vejcem (můžete naředit lžící vody pro lepší roztírání) a posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě - teplotu i čas dodržujte podle vámi vybraného receptu. Hotovou vánočku poznáte díky špejlovému testu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ať už jste se rozhodli pro vánočku z 9, nebo například ze 6 pramenů, na chuti se nic nemění. Základem úspěchu je především kvalita surovin a správné (dvojité) kynutí těsta. Pokud se bojíte splétání, můžete si vánočku jednoduše upéct ve formě.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře