Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pletení vánočky vyžaduje trošku cviku, ovšem díky názornému videonávodu to zvládne i začátečník. Stačí dávat jen malou chvilku pozor - hned budete vědět, jak jednoduše na to. Zkusíte si s námi uplést vánočku z 9 pramenů?

Vánočka pletená z devíti pramenů je pro Vánoce typická. Každý pramen nese symboliku - spodní čtyři představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Další tři nad nimi pak rozum, vůli a cit. Horní dva prameny vánočky znamenají vědění a lásku.

Jak snadno uplést tradiční vánočku

K samotnému pletení potřebujete správně nakynuté vánočkové těsto, plech vyložený pečicím papírem a cukrářskou stěrku na rozdělení těsta. Také si připravte rozšlehaná vejce na potření vánočky před pečením a plátky mandlí na posyp.

  1. Správně vykynuté vánočkové těsto si rozdělte na 9 kousků, ze kterých povalováním mezi dlaní a palcem vytvořte hladké bochánky.
  2. Vezměte si první 4 bochánky a dlaněmi je vyválejte o pracovní plochu do tvarů hadů - pramenů. Jeden jejich konec stiskněte a spojte dohromady. Následně pleťte tímto stylem: 1. pramen zleva vrchem přehoďte do prostoru mezi 2. a 3. pramenem. Následně 3. pramen přehoďte vrchem přes 4. pramen, který spodem přehodíte přes aktuální 2. pramen. Tyto dva kroky opakujte, dokud prameny nedoplete do konce. Konečky pramenů pak opět stiskněte dohromady a oba konce pletence zahněte dolů (pod budoucí vánočku).
  3. Tento čtyřpramenový základ přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. To nejtěžší máte za sebou. Uprostřed spletenec lehce promáčkněte hranou ruky, abyste mohli bez problému vrstvit další pletence nahoru.
  4. Nyní pokračujte s následujícími 3 bochánky. Opět je vyválejte do dlouhých válečků. Nyní to však bude velmi snadné - spojte jejich konce a spleťte je do klasického copu. Konce opět zahněte pod pletenec, který položte na hotové spodní patro vánočky. Uprostřed ho lehce promáčkněte hranou ruky.
  5. Nyní přichází na řadu to nejjednodušší - ze 2 posledních bochánků vytvořte prameny, které spleťte do sebe jednoduchým přehazováním jednoho přes druhý. Poté celý "cop" položte na zbylá dvě patra vánočky a jeho konce zahněte dolů pod celou vánočku. Bude tak lépe držet v celku.
  6. Aby se jednotlivá patra nerozpojila, můžete vánočku zpevnit špejlemi. Poté ji nechte zhruba 45 minut vykynout. Po vykynutí ji potřete rozšlehaným vejcem (můžete naředit lžící vody pro lepší roztírání) a posypte plátky mandlí.
  7. Pečte v předehřáté troubě - teplotu i čas dodržujte podle vámi vybraného receptu. Hotovou vánočku poznáte díky špejlovému testu.

Ať už jste se rozhodli pro vánočku z 9, nebo například ze 6 pramenů, na chuti se nic nemění. Základem úspěchu je především kvalita surovin a správné (dvojité) kynutí těsta. Pokud se bojíte splétání, můžete si vánočku jednoduše upéct ve formě.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli