Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzim je báječné období, kdy na zahradě oprášíte svou udírnu a pustíte se do uzení voňavých pochoutek. Vlastní klobásy z domácí udírny přináší jedinečnou chuť, kterou vám žádná kupovaná klobása nenahradí.

V českých udírnách nejčastěji můžete vidět bůček, žebra, koleno či krkovici, právě tyto části mají vhodný poměr tuku i masa. Domácí klobásy nám ale nabízí mnoho možností, z kterých druhů masa je připravit. Navíc také okořenit si je můžete podle své vlastní chuti.

Jak udělat domácí klobásy

Domácí klobásy se většinou plní směsí vepřového i hovězího masa, a to jak libovou, tak i tučnou částí. Udírna se postará o dokonalou vůni a konzervaci klobás.

Na přípravu jedné dávky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve namelte maso v mlýnku, vepřové maso nahrubo a hovězí najemno.
  2. Ve větší míse promíchejte maso, ke kterému přidejte ještě prolisované stroužky česneku, sůl, koření a také vývar či vodu. Celou směs důkladně propracujte.
  3. Hotovou směs přikryjte poklicí nebo potravinářskou fólií a uložte do lednice odpočinout na 2 dny.
  4. Po uležení masa naplňte hotovou směs do střívek a připravte k vyuzení.
  5. Hotové klobásy zbývá rozvěsit v udírně a vyudit teplým kouřem, a to alespoň po dobu 6 hodin.

Klobásy patří mezi nejoblíbenější uzeniny, kterými můžete pohostit své přátelé či rodinu. Pochutnáte si na nich zastudena nebo s nimi jednoduše připravíte slané občerstvení zapečené se sýrem, třeba právě podle následujícího videoreceptu.

Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám klobásky povedly.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky