Jak udělat domácí klobásy? Poradíme osvědčený recept na uzené pochoutky
Podzim je báječné období, kdy na zahradě oprášíte svou udírnu a pustíte se do uzení voňavých pochoutek. Vlastní klobásy z domácí udírny přináší jedinečnou chuť, kterou vám žádná kupovaná klobása nenahradí.
V českých udírnách nejčastěji můžete vidět bůček, žebra, koleno či krkovici, právě tyto části mají vhodný poměr tuku i masa. Domácí klobásy nám ale nabízí mnoho možností, z kterých druhů masa je připravit. Navíc také okořenit si je můžete podle své vlastní chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat domácí klobásy
Domácí klobásy se většinou plní směsí vepřového i hovězího masa, a to jak libovou, tak i tučnou částí. Udírna se postará o dokonalou vůni a konzervaci klobás.
Na přípravu jedné dávky budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve namelte maso v mlýnku, vepřové maso nahrubo a hovězí najemno.
- Ve větší míse promíchejte maso, ke kterému přidejte ještě prolisované stroužky česneku, sůl, koření a také vývar či vodu. Celou směs důkladně propracujte.
- Hotovou směs přikryjte poklicí nebo potravinářskou fólií a uložte do lednice odpočinout na 2 dny.
- Po uležení masa naplňte hotovou směs do střívek a připravte k vyuzení.
- Hotové klobásy zbývá rozvěsit v udírně a vyudit teplým kouřem, a to alespoň po dobu 6 hodin.
Klobásy patří mezi nejoblíbenější uzeniny, kterými můžete pohostit své přátelé či rodinu. Pochutnáte si na nich zastudena nebo s nimi jednoduše připravíte slané občerstvení zapečené se sýrem, třeba právě podle následujícího videoreceptu.
Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře, jak se vám klobásky povedly.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře