Jak na výbornou domácí šunku? Připravte si pochoutku bez éček a konzervantů
Šunka je libový masný výrobek z drůbežího nebo vepřového masa. Připravuje se z celé kýty nebo velkých kusů masa, které se vaří nebo dusí a lisují v šunkovaru do podoby, kterou známe jako šunku kulatou či hranatou.
O kvalitě domácí šunky nemůže být pochyb. Na rozdíl od kupované neobsahuje žádné doplňkové chemikálie ani éčka a můžeme jí krmit i děti. Pokud nám nevadí čas, který výrobě obětujeme, výsledkem bude výborná šunka ze 100 % masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme k výrobě šunky
Každá šunka je jiná díky použití různých druhů masa a způsobu výroby:
- K výrobě vepřové šunky potřebujeme celou vepřovou pečeni, kýtu nebo kousky kýty, které se nazývají "šály". Na hovězí šunku využijeme zadní hovězí maso. Drůbeží šunka se vyrábí z prsou kuřat a krůt, králičí ze stehen.
- Dále potřebujeme cukr a sůl, jejíž část můžeme nahradit Pragandou - nakládací solí, používanou k nasolování a konzervaci masa a k zachování růžové barvy. Pokud nám nezáleží na barvě, použijeme jen kuchyňskou sůl.
- Do některých šunek můžeme přidat koření (pepř, muškátový oříšek, koriandr, chilli, sladkou papriku) nebo hotovou šunku v hrubší směsi koření obalit. Nasekané bylinky dají šunce zase jiný chuťový rozměr.
Jak se vyrábí domácí šunka
Základní poměr surovin na 1 kg šunky je jednoduchý:
- 1 kg vepřové kýty (pečeně, plece nebo drůbežích prsou)
- 25 g soli (nebo 12,5 g soli a 12,5 g Pragandy)
- lžička cukru
- 1 dcl vody
Maso pokrájíme na kostky o hraně 1,5 cm, promícháme je s cukrem, solí a vodou a řádně prohněteme, dokud nezačne být mazlavé (uvolňují se bílkoviny). Část masa můžeme umlít - směs se dobře spojí a šunka bude pevnější. Uložíme ho do chladu a občas ho důkladně rukama zpracujeme. Maso necháme odležet i dva dny, ale také ho můžeme zpracovat hned po smíchání.
Jak uvařit šunku v šunkovaru i bez něj
Máme dvě základní možnosti výroby - záleží na tom, jakou nádobu máme:
- Šunku bez šunkovaru vyrobíme natlačením masa do tlačenkového rukávu, do plastové láhve vyložené potravinářskou fólií nebo do střeva z hovězího kolagenu. Ve velkém hrnci ohřejeme vodu na 75–80 °C, šunku do ní ponoříme a zatížíme. Voda se nesmí vařit! Teplotu vody udržujeme celkem 1,5 hodiny, poté šunku vyjmeme a ponoříme ji do studené vody, aby rychleji vychladla.
- Šunka v šunkovaru se připravuje přímo v přístroji. Formu na výrobu šunky vyložíme fólií. Maso do šunkovaru či do formy natlačíme, v šunkovaru utáhneme šroub a necháme 2 hodiny odpočívat. Pak obsah "vaříme" ve vodě při 75–80 °C po dobu 90 minut. Šunku opatrně vytáhneme a vložíme ji do studené vody, kde ji necháme úplně vychladnout.
Šunka má trvanlivost 2–5 dnů (podle množství Pragandy), ale tak dlouho vám báječná, vlastnoručně vyrobená šunka rozhodně nevydrží. Zkuste si ji vyrobit podle našeho videa a posuďte sami, jestli je chutnější než kupovaná:
Komentáře