Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit obloženou mísu? Popusťte uzdu fantazii a barevně kombinujte
Zdroj: Pixabay, Ragabz

Obložené mísy mají být už od pohledu lákavé a barevně výrazné. Také se z nich musí jednotlivé suroviny lehce odebírat a mělo by být všeho dostatek pro všechny hosty. Jak na to, vám rádi poradíme a přidáme i pár tipů navíc.

Důležité je předem si ujasnit, jak má být obložená mísa využita. V případě večeře bude potřeba více ingrediencí, než pokud má být jen formou zobání během oslavy. S tím souvisí také příprava dostatečného množství podle počtu hostů.

Jak udělat obloženou mísu

Myslete na chutě i na omezení ve stravě svých hostů nebo rodiny a připravte delikátní obložené mísy, na kterých si pochutná každý z nich.

  1. Do středu mísy můžete vložit misku se salátem, dipem či hummusem. Salát můžete použít i bez nádoby a vybrané suroviny do něj zapíchat.
  2. Zeleninu nakrájejte na proužky nebo z ní upečte hranolky a servírujte ji kolmo k misce s dipem uprostřed. Vznikne vám tak krásné zeleninové „sluníčko“.
  3. Ze sýrů tvarujte kornoutky nebo je nakrájejte na špalíčky či kostičky. Okraje kornoutků můžete namočit v mleté paprice nebo v drceném barevném pepři.
  4. Salámy různě skládejte nebo tvarujte do růžiček či do kornoutů, do kterých můžete vložit nudličky zeleniny, olivy nebo čerstvé bylinky. Klobásy krájejte na kostičky nebo kolečka a řízečky proložte listy salátu a nakrájeným citronem.
  5. Jednotlivé suroviny se musí dobře odebírat, myslete na to při jejich skládání. Tenké suroviny skládejte nebo tvarujte, silnější plátky prokládejte zeleninou. Ke každé míse připravte dvě vidličky k nabírání a v případě salátu také lžíci.
  6. Měkké dobroty, např. vaječné tlačenky, paštiky nebo sýrové rolády pokládejte na listy salátu, aby se po změknutí nepřilepily k talířům.
  7. Mísa musí vypadat lákavě už od pohledu. Volte hezký kousek nádobí. Například několikapatrový etažér pozvedne celé občerstvení na vyšší úroveň.

Ošatka s nakrájenými nejrůznějšími druhy pečiva skvěle doplní celkový dojem. Nezapomínejte na talířek a vidličku pro každého hosta, připravte jich však více, aby si mohli vzít v průběhu večera čisté nádobí. Ubrousky jsou samozřejmostí.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře (2)

Nabízím tip na obložený košík. Za základ vezmeme šišku chleba, třeba Šumavu. Podélně seřízneme z obou stran tak, aby uprostřed kousek zůstal a pak seřízneme shora na linii řezu. Vykrojíme tak vlastně menší čtvrtku. Ze základu částečně vydlabeme střídku a máme základ košíku hotový. A teď už je jen na fantazii a surovinách, jak košík naplníme. Dno můžeme vymazat hořčicí nebo třeba krémovým sýrem. A pak už plníme. Ideální je střídat sýry a uzeniny v plátcích, můžeme je i naaranžovat do kornoutků apod. Pak už doplňujeme různou zeleninu - kyselé nebo na plátky nakrájené okurky, čerstvá nebo sterilovaná rajčata, kousky ledového salátu, na plátky nakrájené ředkvičky - prostě to, co máme doma. Udělá to pěkný barevný efekt, který můžeme ještě doplnit čtvrtkami vařených vajec. Obkládáme tak, aby náplň trochu přesahovala okraje. "Rukojeť" košíku můžeme obalit třeba alobalem nebo krepovým papírem a ozdobit mašlí. Na konzumaci pak krájíme postupně na "lodičky".

Eva58: Zdravíme Vás a mnohokrát děkujeme za sdílení skvělého nápadu! Jistě se ujme i u ostatních uživatelů - umím si představit jeho pestrost (barevnou i chuťovou), ale také praktičnost v ohledu převozu na místo konání oslavy či jiné slávy. 😊

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli