Upéct vepřové koleno s námi zvládne i začátečník. Provedeme vás celým postupem
Pečené koleno je hitem mnoha restaurací. Vazivo mezi svaly a podkožní tuk mu dodávají šťavnatost a plnou chuť. Pečené koleno si snadno můžete za celkem nevelké peníze připravit doma. Postup v několika krocích si můžete projít v následujícím článku.
K pečení jsou vhodnější masitější zadní kolena. Mohou být čerstvá i uzená, ta mají výraznější chuť. Doma i s minimálními náklady tuto pochoutku zvládnete také. Finta je v pomalém pečení. Ideální je k tomu využít pomalý nebo římský hrnec. Ale i v docela obyčejné troubě a obyčejném pekáči koleno skvěle upečete tak, že pomalé pečení napodobíte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct koleno
Některé hospodyně syrové koleno předvaří nebo uvaří (v tlakovém hrnci) a pak dopečou. Je to dobrý postup, pokud spěcháte nebo chcete mít z kolena i polévku. Pokud si ale chcete vychutnat jen skvělé maso, koleno nevařte.
- Maso předem nasolte a okořeňte: Kůži i maso na několika místech nařízněte až ke kosti a sůl s kořením co nejvíc vmasírujte. Koleno můžete předem zcela vykostit podle videa, aby ochucení bylo výraznější. Pak ho zakryjte a dejte do chladna.
- Tip: Kořením může být kašička z nastrouhané cibule, česneku, papriky, pepře a drceného kmínu. Vhodná je i jiná oblíbená směs. Záleží na chuti a zásobách. Pomůže také jakákoliv marináda na vepřové maso. V ní můžete koleno nechat až 3 dny v chladnu naležet.
- V den D koleno v pekáči podlijte vodou (vývarem, pivem), zakryjte víkem nebo alobalem a pečte při teplotě 110–120 °C po dobu asi 5–6 hodin (ideálně přes noc). Podle potřeby podlévejte, můžete i otočit. Když koleno změkne (vidlička jím hladce projede), zvyšte teplotu na 200 °C, koleno odkryjte a pečte, až bude kůže na povrchu červená a křupavá.
- Koleno podávejte s chlebem nebo s tepelně upravenými bramborami, nakládanou i čerstvou zeleninou a hořčicí, můžete také přidat křen.
 
	 
					 
 
	 
 
 
 
 
 
 
 
				 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře