Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit chutnou čínu? Stačí dodržet 7 kroků
Zdroj: TopRecepty.cz

Jste milovníci asijské kuchyně, ale nevíte, jak ji uvařit? Naučíme vás, jak připravit čínu, aby maso bylo měkké, šťavnaté a zelenina tak akorát křupavá. Držte se několika základních rad a výtečné jídlo bude během pár minut na stole.

Čínou, směsí nakrájeného masa na nudličky s dokřupava restovanou zeleninou, nikdy nic nezkazíte. Výhodou je, že se jedná o jednoduchý a rychlý recept, který zvládne i začátečník. Podává se většinou s rýži, ale výtečně chutná i s hranolkami nebo nudlemi.

Příprava číny v několika krocích

Kouzlo číny tkví v její rychlé přípravě a následném rychlém vaření. Než začnete, je důležité mít většinu věcí již dopředu nachystanou, protože při restování vám na to již nezbyde čas. 

  1. Nejprve je nutné vybrat kvalitní maso, vhodné je kuřecí, vepřová panenka nebo pečeně bez kosti. Maso zbavte všech nečistot, nežádoucích blan a šlach. Poté ho nakrájejte na velmi tenké nudličky a naložte do marinády.
  2. Marinádu si připravte smícháním oblíbeného koření. Vhodná je i kupovaná směs např. koření na čínu nebo koření pěti vůní. K tomu je dobré přidat nějakou kyselejší složku, kterou může být suché bílé víno či rýžový ocet.
  3. Poté si nakrájejte zeleninu. Nejvíce používané druhy jsou mrkev, jarní cibulka, cuketa, cibule, česnek, může být i paprika.
  4. V dalším kroku si připravte tekutou marinádu, která dodá číně šmrnc. Jedná se o směs sójové omáčky, rybí omáčky a například i rýžového octa. Přidat můžete i solamyl. Nebojte se různých kombinací.
  5. Vyberte si vhodnou pánev na přípravu. Nejlepší je pánev wok. Pokud ji nevlastníte, nezoufejte a vyberte si jinou kvalitní pánev se širokým dnem, která se dá pořádně rozpálit. Poté co pánev rozpálíte na sucho, přilijte do ní malé množství oleje a připravené maso na ní restujte, dokud nebude opečené ze všech stran. Orestované maso přendejte z pánve na talíř.
  6. V této chvíli přidejte na pánev trochu oleje a orestujte nakrájenou zeleninu. Dvě minuty budou bohatě stačit.
  7. Na závěr do pánve nalijte připravenou tekutou směs a až zhoustne, přisypte ke všem surovinám odložené orestované maso. A máte hotovo.

Připravujete si rádi doma čínu? Jaké maso na její přípravu máte nejraději? Budeme rádi, kdy se s námi o své zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více