Jak upéct svatomartinskou husu? Dozlatova upečená je ozdobou svátečního stolu
Svátek svatého Martina je den, na který s radostí čeká spousta z nás, z kuchyně se totiž line doslova omamná vůně pečené husy. Tajemstvím dokonale upečené husy je čas, který jí dopřejete v troubě při pomalém pečení.
Svatomartinská husa je tradiční pečínka, která díky pomalému pečení získá jedinečnou chuť. Tento sváteční pokrm si dopřáváme kolem svátku svatého Martina a nesmí k němu chybět dušené červené či bílé zelí a různé druhy knedlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct svatomartinskou husu
Prvním krokem k báječné svatomartinské huse je výběr masa ze spolehlivých chovů. Vybírejte mladší husy, které mají daleko jemnější a křehčí maso.
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat tyto suroviny:
- Husu nejprve umyjte a důkladně osušte. Poté ji rozporcujte na stehna, prsa a ramínka.
- Všechny části vydatně potřete solí, jak z vnějšku, tak i zevnitř, a podobným způsobem posypte husu i celým kmínem.
- Nyní připravené kusy naskládejte do pekáče a podlijte 200 ml vody.
- Pekáč přikryjte poklicí, vložte do trouby a pečte přibližně 8 hodin na 120 °C. Důležité je troubu během pečení zbytečně neotvírat, aby neunikalo teplo.
- Ke konci pečení odložte poklici a husu vraťte zpět do trouby dopéct asi na 15 minut, aby měla dokonale křupavou kůrku.
- Husu podávejte s červeným nebo bílým zelím a s oblíbeným knedlíkem podle vaší chuti (houskový, karlovarský nebo bramborový).
- Hotový pokrm nezapomeňte přelít lahodným výpekem.
Pojďte upéct tradiční pečínku podle videoreceptu, který vás provede přípravou krok za krokem. K svatomartinské huse podávaly naše babičky tradiční lokše z bramborového těsta, které lze použít naslano jako přílohu k huse nebo nasladko s povidly jako moučník.
Komentáře