Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uvařit dýňové gnocchi: Přelité máslem s česnekem a tymiánem chutnají báječně
Zdroj: Top recepty

Je čas dýní, všude jsou k mání v hojném počtu, a to je přesně ta pravá doba na jejich využití naslano i nasladko. Připravit z dýně můžeme i výtečné gnocchi, na které je potřeba pouze několik základních surovin a dýňové pyré, které je hotové během pár minut.

Dýně hokkaido, z dýní nejčastěji využívaná odrůda, je velmi prospěšná co se týče obsahu vitamínů, minerálů i vlákniny. Atraktivní zeleninu můžeme díky nasládlé chuti využít ve sladkých i slaných pokrmech. Dýňové pyré si můžete připravit a zamrazit do zásoby.

Jak uvařit dýňové gnocchi

Na tento recept si připravíme 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, dále 150 g dýně, 1 velkou bramboru nebo 2 menší a 1 lžičku soli. Na přeliv gnocchi potřebujeme máslo, česnek a také tymián podle chuti.

  1. Dýni očistíme, nakrájíme na menší kusy společně s bramborami, a naskládáme na plech. Vše upečeme při teplotě 200 °C do změknutí. Po upečení necháme vychladnout.
  2. Dýni i brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemné pyré.
  3. Nyní přidáme sůl a hladkou i polohrubou mouku, pak vypracujeme ručně hladké těsto.
  4. Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na několik stejných částí a vyválíme z nich tenké válečky. Ty nakrájíme nožem a vypracujeme menší noky.
  5. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a jakmile bude vřít, vložíme do vody noky. Uvařené noky poznáme tak, že vyplavou na povrch, pak je můžeme naběračkou vytáhnout.
  6. Nyní zbývá roztopit v kastrůlku máslo na přeliv, nastrouháme do něho najemno česnek (množství podle chuti), osolíme a přidáme několik lístků tymiánu. Chvíli povaříme a odstavíme. 
  7. Hotové noky naservírujeme, polijeme ochuceným máslem, můžeme přidat vypraženou slaninu a posypat parmezánem.

Tyto báječné dýňové noky nemusíme přelévat pouze máslem, chutnají skvěle také se smetanovou parmezánovou omáčkou a kuřecím masem. Napište nám, jak se vám recept povedl. Dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky