Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelná polévka neboli zelňačka je velmi oblíbená tradiční česká polévka, jejímž základem je kysané zelí, které polévce dodá charakteristickou kyselou chuť a vůni. Zelňačka nás dobře zasytí a v chladnějším počasí zahřeje.

Zelňačka má mnoho variant a podob podle regionů, kde se vaří. Často i každá rodina má svůj oblíbený recept. Někdo rád přidává houby, zastřené vejce nebo na zjemnění smetanu. Dokonce se místo z kysaného zelí může zelňačka uvařit z čerstvého hlávkového, které je chutí jemnější, a jistě si i na této kombinaci pochutnáte.

Jak uvařit poctivou zelňačku

Na poctivou a skvělou zelňačku potřebujeme trochu času a několik základních ingrediencí, které by v ní neměly chybět. Nezbytné je i závěrečné dochucení, případně zahuštění bramborou či jíškou. A jak na to? 

  1. Na 5 porcí zelňačky potřebujete: 800 g uzených žeber, 2 litry vody, 1 velkou cibuli, olej nebo sádlo, 1 lžičku sladké papriky, 250–500 g kysaného zelí, 4 větší brambory, kmín, sůl, mletý pepř, 1 lžíci mouky, cukr dle chuti, 4 kuličky celého pepře a 2 bobkové listy. 
  2. Žebra omyjte a dejte je do většího hrnce vařit v osolené vodě na cca 1,5 hodiny, musí se uvařit doměkka. Poté je odložte stranou a nechte vychladnout. 
  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji osmažte dozlatova
  4. Ztlumte plamen, zaprašte lžící mouky a chvíli jíšku smažte. Přidejte mletou papriku, krátce promíchejte a zalijte vodou a vývarem z žeber. 
  5. Přidejte celé koření a na kostičky nakrájené brambory. Vařte 10–15 minut. 
  6. Zelí sceďte, nechte okapat a s trochou vody uvařte v samostatném hrnci doměkka
  7. Žebra oberte a maso nakrájejte na malé kousky. Poté společně se zelím přidejte do polévky. 
  8. Dochuťte podle vlastní chuti solí, pepřem, případně i cukrem a trochou majoránky

Tip 1: Pokud je zelí příliš kyselé, doporučujeme je před vařením propláchnout čistou vodou

Tip 2: Pro jemnější a krémovější chuť zelňačky vyzkoušejte přidat do talíře lžíci zakysané smetany nebo vmíchat sladkou smetanu do celé polévky

Tip 3: Uzené maso můžete nahradit voňavou klobáskou, a to i pikantní

Poctivou a tradiční zelňačku si můžete uvařit také podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Společně s čerstvým pečivem je tato polévka báječným a sytým hlavním chodem.

Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky