Jak využít višně v kuchyni? Od nadýchané bublaniny až po sladkou griotku
Červenec je hlavní sezónou sytě červených višní, které mají podmanivě a sladce kyselkavou chuť a krásnou vůni. Nejvíce je s nimi spojovaný višňový likér, ale můžeme je také zavařovat, péct z nich moučníky a vyrobit z nich mnoho dalších dobrot.
Višně mají temně červenou až vínovou barvu a od třešní se kromě vzhledu liší také svou kyselejší chutí, která je ideální na výrobu marmelád, sirupů a náplní koláčů, dodá jim totiž správný šmrnc. Sklizeň višní netrvá dlouho a brzy toto sladké ovoce podléhá zkáze, proto je nejlepší přebytek zralých višní zavařit, zamrazit nebo naložit do alkoholu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít višně v kuchyni
Do většiny receptů je třeba višně vypeckovat, což jde jednoduchým trikem snadno. Výjimkou jsou recepty, kde budeme višně následně propasírovávat přes síto, nebo také višňové kompoty, pokud vám pecky nevadí. A co z višní připravit?
- Višňová bublanina: Nadýchaná bublanina s višněmi vás nadchne, je to klasika léta. Používáme do ní vypeckované višně nebo višňový kompot. Doplnit ji můžeme drobenkou s vůní skořice.
- Višňové koláče: Koláče s višněmi jsou svěží a lahodné. Pečeme je jak z kynutého těsta, tak i z jednoduššího piškotového. Koláče s višněmi můžeme doplnit mascarpone krémem, tvarohem nebo čokoládou.
- Višňový dort: Slavný Schwarzwaldský dort by bez višní být nemohl. Nadýchané piškotové těsto, šlehačka a spousta višní - to je nebeská pochoutka.
- Višňová zmrzlina: Luxusní letní osvěžení v podobě višňové zmrzliny je velmi snadné - stačí nám pouze smetana, bílý jogurt, vypeckované višně a na doslazení cukr nebo med.
- Višně v čokoládě: Domácí pralinky z višní a čokolády jsou jednoduchou a "žravou" pochoutkou. Višně můžeme nechat i se stopkou, budou se lépe namáčet do čokoládové polevy. Pro dospělé ochutnávače je předem naložíme do rumu. Směs višní, kakaa a rumu můžeme i zavařit a tím mít tuto dobrotu vždy po ruce na poháry nebo palačinky.
- Višňové marmelády a džemy: Marmelády a džemy z višní jsou kyselkavé a krásně aromatické. Hodí se na čerstvé pečivo, palačinky nebo ke grilovaným sýrům. Často se kombinují s čokoládou, vanilkou nebo skořicí a rumem.
- Višňový kompot: Višně snadno zavaříme ve vlastní šťávě nebo v sladkém nálevu, díky tomu nám vydrží po celou zimu. Dále je využíváme do koláčů, kaší nebo jen tak samotné.
- Višňová omáčka: Višňovou omáčku si vychutnáme na trhanci nebo palačinkách, ale i k masu, jako je vepřová panenka, kachna nebo zvěřina. Výborně se hodí i k sýrům. Používáme čerstvé, kompotované i mražené višně, které lehce dosladíme a můžeme je vylepšit i červeným vínem.
- Višně v alkoholu: Višně se často nakládají do rumu, brandy nebo vodky s kořením, čímž získáme sladký likér známý jako griotka, který se hodí ke všem slavnostním příležitostem. Opilé višně si vychutnáme do dezertů, zmrzlin, namáčíme je do čokolády nebo pojídáme jen tak samotné.
- Sušené višně: Jednoduchou svačinku v podobě sušených višní si můžeme udělat v domácí sušičce na ovoce. Višně stačí vypeckovat, rozložit na síta a na 50–60 °C sušit asi 12–16 hodin. Sušené višně pojídáme samotné nebo přidáváme do müsli, kaší a jogurtů.
Na závěr pro vás máme inspiraci na lahodný višňový sirup, který se hodí na přípravu osvěžujících letních limonád a v zimě na slazení čajů. Přípravou vás provede náš videonávod.
Komentáře