Kokosky: Stačí 3 suroviny a dokonalé cukroví je na světě. Vyzkoušejte je s námi
Správné kokosky mají být šťavnaté a měkké. Jak ale docílit dokonalých kokosek? Nestačí pouhé smíchání surovin dohromady. Klíčem k úspěchu je přesný postup, jinak by z trouby mohly vyjít jen beztvaré hrudky, které mají k vysněnému cukroví daleko.
Jaké je tedy to tajemství a klíč k úspěchu? Klíče jsou tři - přesněji řečeno, postupy jak vyšlehat bílky s cukrem a získat tak lahodné kokosky, jsou tři. V tomto článku je všechny rozebereme. Nechte se vést našimi radami a úspěch je zaručen.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat dokonalé kokosky
Na kokosky budete potřebovat pouze bílky, moučkový cukr a kokos.
- Francouzský způsob znamená, že se šlehají bílky s cukrem klasickým způsobem mixérem na nejvyšší rychlost 5–10 minut, dokud se sníh nezpevní. Nejspolehlivější je vyšlehat samotné bílky jen částečně a potom po lžících zašlehávat cukr.
- Italský způsob spočívá v tom, že se do částečně vyšlehaného sněhu přilévá horký svařený cukr. Pokračuje se ve šlehání do vychladnutí celé směsi.
- Švýcarský způsob využívá horké páry. Bílky s cukrem se šlehají ve vodní lázni nad párou. Sníh se zpevní jakmile dosáhne teploty 45–50 °C. Při teplotě nad 55 °C se tvoří opravdu hustý sníh a následně už hrozí sražení bílkovin.
- Do zchladlého sněhu vmícháme kokos. TIP: Pro zvýraznění chuti kokos krátce nasucho opečeme v troubě při 150–170 °C.
- Na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme lžičkou kokosky.
- Pečeme na 140 °C 15–20 minut do zrůžovění.
Ať si zvolíte jakýkoliv postup výroby kokosek, vždy budete mít skvělé a křehké cukroví. V následujícím videoreceptu nabízíme jeden z postupů přípravy.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak ušlehat sníh nad párou? Video poradí s jednoduchým postupem a díky pevnému sněhu budou naše pusinky i kokosky ještě lepší
Oblíbené kokosky můžeme na plech tvarovat několika způsoby. Poradíme tři postupy, které jsou rychlé a snadné
Kokosové mléko v kuchyni: Dokonale zjemní polévky, ale také pozdvihne chuť dezertů
Komentáře