Jak zavařit dýňový kompot? Vychutnejte si tuto dobrotu s ananasovou příchutí
Velkoplodé dýně, které si právem zaslouží název Goliáš, nám poskytují pořádnou dávku dužiny, kterou je potřeba brzy zužitkovat. Tyto dýně se výborně hodí k zavařování, naše babičky z nich vyráběly báječné kompoty s ananasovou příchutí, které se daly používat podobně jako zavařený ananas.
Dýně je potřeba sklidit včas před ochlazením, dokud jsou pěkné. Všechna plodová zelenina je na chlad velmi citlivá a pro dýně to platí také. Velké plody uložíme do komory a jak se nám to podaří, zpracujeme je. Dýňový kompot je trochu pracnější než běžné kompoty z ovoce, ale stojí za trochu námahy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařit dýňový kompot
Dýňový kompot se výborně hodí jako příloha sladkých jídel, můžeme ho přidávat do pohárů a používat na zdobení moučníků. Využití je obdobné jako u ovocného kompotu.
- Na základní dávku dýňového kompotu z úvodního videa si připravte 2,5 kg dýně, 4 litry vody, 200 ml octa, 600 g cukru krystal, 2 bio citrony, 5 celých hřebíčků a 2 balení ananasové tresti (40 ml).
- Dýni rozkrojte a pomocí pevné kovové naběračky vydlabejte semena a měkký vnitřek. Rozkrojenou dýni rozdělte ještě na pruhy a ty oloupejte pomocí kuchyňské škrabky, jde do to velice dobře. Podívejte se, jak snadno a rychle oloupat a vydlabat velkou dýni.
- Poté všechnu dužinu nakrájejte na přiměřeně velké kostky, které budou ve skleničkách působit esteticky. Můžete si k tomu vzít vroubkovaný nůž.
- Nasypte je do většího hrnce, zalijte 2,5 l vody, kterou jste smíchali s octem a jednou ananasovou trestí. Promíchejte a nechte uležet do druhého dne.
- Poté vodu slijte a vylijte, k dýni ještě dejte hřebíčky, cukr, druhou ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody. Vše společně chvilku povařte, kostky ale nevařte až doměkka, pouze do částečného změknutí, protože během zavařování ještě trochu změknou.
- Pak ještě vyberte hřebíček (pokud vám nevadí, nechte ho) a citrony, dýni naskládejte pomocí nálevky do čistých zavařovacích sklenic a zalijte ji nálevem, ve kterém se vařila.
- Podle potřeby sklenicím otřete hrdla a uzavřete je víčky (nejlépe šroubovacími). Nejlepší jsou nová víčka, ale můžete opakovaně použít i už použitá, jen nesmí být poškozená.
- Pak už jen sklenice s kompotem sterilujte 20 minut při teplotě 85 °C a po zchladnutí je popište. Na samolepky uveďte údaj s rokem zavaření. Takto připravený kompot vydrží určitě déle než rok, pokud ho dříve nespotřebujete.
Velké dýně typu Goliáš jsou velmi výnosné, jedna větší dýně bohatě stačí na kompot pro celou zimu. Pokud Goliášů máte více, můžete je využít na dýňové zelí nebo také na kandování, kandovaná dýně je výtečnou pochoutkou s krásnou barvou. Zpracování velkých dýní příliš neodkládejte, jejich trvanlivost je kratší.
Komentáře