Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou plody rostlin z čeledi lilkovitých. Jde o všeobecně oblíbenou zeleninu, která se používá v kuchyních celého světa. Barevné plody papriky se vyznačují mnoha chuťově rozdílnými druhy - od sladkých po pálivé.

Chuť papriky se odvíjí od obsahu kapsaicinu, což je alkaloid, který se vyskytuje u většiny divoce rostoucích nebo naopak speciálně vyšlechtěných paprik. Obecně jsou více oblíbené sladké papriky, i když mnoho jídel se bez pálivých papriček neobejde.

1

Jaké jsou druhy paprik

V obchodě nejdříve sáhneme po paprikách, které jsou velké, sladké a rovné - takové se hodí k plnění, dušení, do salátů a k nakládání. Kulaté masité papriky kapie jsou ideální k plnění a zapékání, pálivé papriky využijeme pod maso a do gulášů. Ty nejostřejší papričky patří do pokrmů, které mají v oblibě hlavně muži.

2

Žlutobílá špičatá paprika

Jde o sladké papriky, o nichž se traduje, že vyhání z těla chřipku. Jejich konzumace je pro organismus prospěšná díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Papriky můžeme připravit jako součást zeleninových a masitých jídel, plnit je, zavařovat do čalamád, míchat do studených i teplých salátů nebo je mrazit na zimu.

3

Vosková maďarská paprika

Mladé plody mají žlutobílou barvu, plně dozrálé jsou červené. Jejich nevýhodou je, že na trhu nikdy nepoznáme, jestli jsou sladké nebo pálivé a při vaření je už pozdě. V každém případě je to paprika velice chutná, masitá a používá se hlavně pod maso, do různých gulášů, omáček a zeleninových jídel.

4

Červená špičatá paprika 

Původní rostlina pochází z Ameriky, u nás se pěstuje na jižní Moravě okolo Hodonína. Paprika má dlouhé a špičaté tělo, tenkou slupku, jasně červenou barvu a sladkou nevtíravou chuť, proto se používá do běžných masových a zeleninových jídel, salátů, pomazánek, k zavařování a do asijských pokrmů. 

5

Zelená klasická paprika

Plody mají menší velikost, proto se hodí k pěstování ve sklenících. Zelená barva se s vyšším stupněm zralosti mění na žlutou. Papriky jsou sladké a šťavnaté a v kuchyni mají velmi široké využití - do zeleninových pokrmů, pod maso, k plnění a zapékání, k zavařování i ve směsi s jinou zeleninou.

6

Sladká italská paprika

Plody jsou podlouhlé, špičaté a vlnité - proto se příliš nehodí k plnění, i když mají sladkou chuť. Jejich barva je zelená a s dozráváním se mění částečně na červenou - v tu dobu mají nejlepší chuť. Papriky jsou oblíbené hlavně k nakládání, do polévek, omáček, salátů, k dušení a zapékání.

7

Barevné masité kapie

Kapie jsou pevné, masité papriky oblého tvaru, jejichž barva je velice pestrá - jsou žluté, oranžové, červené a zelené - to je předurčuje k dekoraci ve studeném pohoštění, k barevným zeleninovým pokrmům a salátům, k zavařování. Jsou velmi vhodné k plnění (paprikové lodičky) a k zapékání.

8

Beraní neboli kozí rohy

K nakládání do sladkokyselého nálevu se nejvíce hodí dlouhé, tenké zkroucené papriky, jejichž barva je žlutá přes oranžovou a červenou k zelené. Beraní rohy jsou pálivé a díky pikantnímu nálevu se nejčastěji používají do dušených masových směsí, do salátů, na obložené talíře nebo jako chuťovky k pivu a vínu.

9

Jak na pálivé papriky

Pálivost paprik určuje množství kapsaicinu - čím menší papriky, tím jsou pálivější. Čerstvé papriky jsou ostřejší než sušené a vařením se pálivost prohlubuje. Na spálená ústa nikdy nepoužívejme vodu - kapsaicin se na ni neváže. Vhodnější je zajíst pálivost kouskem chleba nebo slaniny, popřípadě zapít alkoholem.

10

Habanero a jalapeňo

Jde o dva druhy papriček, typických pro mexickou kuchyni. Chuťově i pálivostí se od sebe odlišují, ale v naší kuchyni se používají nejčastěji. Habanero je daleko pálivější než jalapeňo. Využijeme je pod maso, do pomazánek, sals a dipů, do pizzy, do mexických, asijských a orientálních jídel.

Češi jsou šikovní ve vymýšlení různých směsí, které lze zavařit a uchovat na zimu. Zavařujeme papriky, které pak slouží jako doplněk k masitým jídlům, jako ozdoba na chlebíčky nebo prostě jen tak k pochutnání.

Pro inspiraci se můžete podívat na video na přípravu paprik, plněných zelím:

(Zdroj: https://www.culinabotanica.cz/zahrada/odrudy-paprik-pro-kazdou-prilezitost)

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli