Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Salát z černé rýže s avokádem

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

16. 10. 2014 06:42

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota3 909 kJ / 934 kcal
Bílkoviny18,58 g
Tuky1,99 g
Vláknina6,67 g
Cholesterol0 mg
Sodík25 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy207,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Černá rýže byla nedávno prohlášena za tzv. superfood (superpotravinu, potravinu nabitou vitamíny a minerály a cennými stopovými prvky). Na rozdíl od západního světa, který ji teprve pomalu objevuje, je na východě už dlouho známá. Tradiční čínská medicína ji doporučuje pro posílení funkce ledvin, proti anémii, pro zlepšení krevní cirkulace, léčbu cukrovky či posílení zraku.

Černá rýže obsahuje 18 aminokyselin, zinek, měď, železo a také celou škálu barviv a biologicky aktivních látek. Nejčastěji zmiňované jsou antokyaniny, které mají silné antioxidační schopnosti. Podle výzkumů obsahuje jedna lžíce otrub z černé rýže více antioxidantů než jedna lžíce borůvek, přitom má méně cukru, více vlákniny a více vitamínu E. Silné antioxidační a protizánětlivé působení je spojeno s protirakovinným účinkem. Díky vysokému obsahu vlákniny je účinná i v předcházení civilizačních chorob (včetně cukrovky, obezity či srdečních chorob).

Ještě malá poznámka na okraj – černá rýže není ve skutečnosti černá, ale tmavě fialová. A velmi ochotně se o svou fialovou barvu dělí se vším, co potká (s vodou, ve které se vaří, s utěrkou, do které otřeme kapku, s dřevěnou vařečkou…).

Zajímavé srovnání (převzato z http://www.organicauthority.com): ¼ šálku rýže (neuvařené) obsahuje:

Bílá rýže: 180 kalorií, 53 g sacharidů, 2 g vlákniny, 3 g bílkovin

Hnědá rýže: 170 kalorií, 46 g sacharidů, 2 g vlákniny, 4 g bílkovin

Černá rýže: 160 kalorií, 34 g sacharidů, 2 g vlákniny, 5 g bílkovin

Tip na vaření: rýži předem namočit, nejméně na hodinu, lépe na 12 hodin. Vařím ji pak ve stejné vodě, v jaké se namáčela, abych ji neokradla o cenné živiny. Na vaření rýže jako přílohy používáme cca 1.25 až 1.5 násobek vody. Vaříme-li sladkou kaši, kam přidáváme další mléko, jako u tohoto receptu, vystačí nám stejný objem vody jako rýže.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Mery

19. 3. 2017 13:26

počula som,že ryžu treba namáčať až 12 hodín a vodu vyliať - nakoľko ryža obsahuje arzén-pestuje sa na poliach, v zemi je vraj arzén.....čo je na tom pravdy - dakujemmmmm

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Další recepty

Tématické fráze: jak se vaří černá rýže černá rýže recepty cerna ryze vaření černé rýže černá rýže příprava recepty z cerne ryze salát s černou rýží příprava černé rýže salaty s avokadem černá rýže recept recepty s černou rýží salát s avokádem rýže černá vařená kalorir cierna ryza priprava recept na černou ryzi kalorie rýže recepty na salat z ryze avocado s ryzi recepty salat s rýží salát z rýže

Suroviny: rýže, voda, avokádo, rajče, okurka salátová, šťáva citronová, sůl, pepř

TopRecepty.cz

Salát z černé rýže s avokádem

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mVr9