Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeládou slepujeme hned několik druhů cukroví, díky čemuž se vyváží jeho sladkost, spojí kousky k sobě a cukroví se změkčí. Výběr marmelády je čistě na nás, avšak neměli bychom ho podcenit. Cukroví totiž dokáže chuťově pozvednout.

Marmeládou slepujeme cukroví nejlépe 1–2 dny po upečení, aby zcela vychladlo, mírně změklo a nelámalo se. Marmeládu bychom si měli včas vyndat z lednice, protože se nám pak bude lépe roztírat. Také by neměla obsahovat kousky ovoce a semínka. Pokud je marmeláda příliš hustá, můžeme ji buď zahřát, nebo mírně naředit lžičkou horké vody či rumu. 

Jaké marmelády jsou nejlepší na slepování 

Marmeládou slepujeme cukroví, které je suché a křehké. Patří sem zejména linecké cukroví, někdy také plněné ořechy, medové kostky, strojkové cukroví nebo ořechové úlky. A jakou marmeládu zvolit? 

  1. Rybízová marmeláda - patří k nejčastější volbě kvůli své kyselkavé chuti, která dokonale doplní sladké těsto. Její výrazná barva navíc v lineckém krásně vypadá
  2. Meruňková marmeláda - hned v závěsu za rybízovou je častou volbou meruňková marmeláda. Je mírně kyselá a velmi dobře se roztírá. 
  3. Švestková povidla - nejlépe domácí švestková povidla volíme tehdy, pokud chceme méně kyselou chuť, ale zároveň příjemně kořeněnou. 
  4. Višňová marmeláda - na slepování lineckého je vynikající višňová marmeláda, která je kyselkavá a chuťově výrazná. 
  5. Malinová nebo jahodová - jahodové a malinové marmelády jsou sladší, jemné a mají mnoho příznivců. 

K nejoblíbenějším vánočním kouskům nepochybně patří linecké cukroví, které si křehké a citronové můžete upéct podle našeho videoreceptu

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky