Staročeské babiččino linecké
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 10 283 kJ / 2 458 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 38,34 g |
Tuky | 119,16 g |
Vláknina | 7,50 g |
Cholesterol | 591 mg |
Sodík | 105 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 304,24 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 4. 2020 13:09
bab.herb.: Mám ten samý poměr surovin na linecké, je výborné, přidávám ještě špetku soli a 1 PL lžíci rumu. Když nespěchám, nechávám odležet v chladu klidně 2 dny, pak se doslova v rozplývá na jazyku
12. 12. 2018 22:04
bab.herb.: Tělem chraň , jak to děláš ? To máš mříž na kuchyni?
12. 12. 2018 20:26
bab.herb.: Tak jsme zkusila podle Vás to LIBANSKE a mohu řict ze vyborne, dala jsem tam opravdu stavu z jednoho citronu,ale jaksi jsem zapomela ze testo delam z polovicni davky!!! Jsou pekne kysele Ale chutove senzacni, mel ajsem udelat celou davku, testo se vubec neláme. Doporučuji !
30. 3. 2017 00:47
bab.herb.: u nás nikdy žádné drobečky nezbydou, dokonce peču i vanilkové rohlíčky na snědení ještě před vánocema. Ale s tím perníkem by to mohlo být fajn, nebo upéct nějakou tu placku a pak ji rozdrobit. Také mne napadlo přidat fíky do kuliček z ovesných vloček:
https://www.toprecepty.cz/recept/16936-kulicky-z-o...
https://www.toprecepty.cz/recept/16936-kulicky-z-o...
16. 12. 2012 10:38
S těstem se výborně pracovalo, super recept, děkuji
19. 11. 2011 18:07
Iva:Fíkové kuličky
Žádné přesné míry a váhy. Tato absolutní dobrota se dělá až naposledy.Tělem chraň před zobáním ochutnávačů každý kousíček pochroumaného cukroví, např.rozlomené vanilkové či klášterní rohlíčky,nebo voňavé pracky při vyklápění z formiček atd.Všechny tyto kousky + nadrobno nakrájené fíky + upečené drobečky ořechů z lineckého ap.+ zbytek krémů a náplní+rum, to vše smíchat, nechat hodinku dvě odpočinout v chladnu a pak dělat kuličky, které obalovat v kokosu.
V případě, že nepečeš a nemáš pochroumané cukroví, můžeš v nouzi použít polovinu piškotů a polovinu nahrubo pomletého perníku na strouhání /samotné piškoty by byly velmi sladké, navíc perník má tu správnou vůni/- zvlčit rumem+ nahrubo nasekané ořechy, máslo,+ na dochcení 1-2 lžíce výrazné marmelády...
Žádné přesné míry a váhy. Tato absolutní dobrota se dělá až naposledy.Tělem chraň před zobáním ochutnávačů každý kousíček pochroumaného cukroví, např.rozlomené vanilkové či klášterní rohlíčky,nebo voňavé pracky při vyklápění z formiček atd.Všechny tyto kousky + nadrobno nakrájené fíky + upečené drobečky ořechů z lineckého ap.+ zbytek krémů a náplní+rum, to vše smíchat, nechat hodinku dvě odpočinout v chladnu a pak dělat kuličky, které obalovat v kokosu.
V případě, že nepečeš a nemáš pochroumané cukroví, můžeš v nouzi použít polovinu piškotů a polovinu nahrubo pomletého perníku na strouhání /samotné piškoty by byly velmi sladké, navíc perník má tu správnou vůni/- zvlčit rumem+ nahrubo nasekané ořechy, máslo,+ na dochcení 1-2 lžíce výrazné marmelády...
17. 11. 2011 21:00
bab.herb.
Zajímavé člověk je zase o něco chytřejší. Fajn.
Nemohla byste dát ještě recept na ty fíkové kuličky?? Děkuji Iva
Zajímavé člověk je zase o něco chytřejší. Fajn.
Nemohla byste dát ještě recept na ty fíkové kuličky?? Děkuji Iva
16. 11. 2011 16:03
k lineckému:
Klasické jemné linecké se také jmenuje 1,2,3 a to podle podílu cukru, tuku a mouky. Těsto se musí dát odpočinout, ale i tak je s ním práce docela náročná. Přidáním citr. šťávy vzniká cukroví Libánské a pak je ta práce v pohodě.Vřele doporučuji !
Linecké jemné / = tradiční a šperk mezi cukrovím/
210 g hladké mouky
140 g tuku
70 g cukru
citr. kůra
vanilka
1 – 2 žloutky
Těsto se nechá odpočinout…vyválet a vykrajovat kytičky, kolečka apod. –polovinu s vykrojeným středem – tyto tvary se před pečením potřou pírkem rozšlehaným žloutkem a posypou mletými ořechy. Co se přitom nadrobí na plech, se upeče spolu s cukrovím a spotřebuje potom do nepečených fíkových kuliček apod….Tvary se po upečení slepují pikantní, nejlépe rybízovou marmeládou
LIBÁNSKÉ CUKROVÍ
500g hladké mouky
350g másla nebo jiného tuku
150g moučkového cukru
šťáva a strouhaná kůra z jednoho citronu
Zpracujeme těsto a zdobíme stejně jako linecké cukroví. S těstem se dobře pracuje, je rozleželé dříve než linecké a dá se jíst prakticky ihned.
Klasické jemné linecké se také jmenuje 1,2,3 a to podle podílu cukru, tuku a mouky. Těsto se musí dát odpočinout, ale i tak je s ním práce docela náročná. Přidáním citr. šťávy vzniká cukroví Libánské a pak je ta práce v pohodě.Vřele doporučuji !
Linecké jemné / = tradiční a šperk mezi cukrovím/
210 g hladké mouky
140 g tuku
70 g cukru
citr. kůra
vanilka
1 – 2 žloutky
Těsto se nechá odpočinout…vyválet a vykrajovat kytičky, kolečka apod. –polovinu s vykrojeným středem – tyto tvary se před pečením potřou pírkem rozšlehaným žloutkem a posypou mletými ořechy. Co se přitom nadrobí na plech, se upeče spolu s cukrovím a spotřebuje potom do nepečených fíkových kuliček apod….Tvary se po upečení slepují pikantní, nejlépe rybízovou marmeládou
LIBÁNSKÉ CUKROVÍ
500g hladké mouky
350g másla nebo jiného tuku
150g moučkového cukru
šťáva a strouhaná kůra z jednoho citronu
Zpracujeme těsto a zdobíme stejně jako linecké cukroví. S těstem se dobře pracuje, je rozleželé dříve než linecké a dá se jíst prakticky ihned.
16. 11. 2011 12:23
Já ho vidím jako první s počtem hlasů 188!! jen fakt nevím, jak přidat hlas!! je tam jen "Zobrazit recept"
16. 11. 2011 12:02
Koukám, že je zatím 3.. Jinak těsto znám, dělám
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 14 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Právě bylo uvařeno:
Povidlové šátečky bez kynutí
gedzitka uvařila před 2 minutami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Wanilor uvařila před 1 hodinou
Polévka z ředkviček
ha.vavrova@gmail.com uvařila před 2 hodinami
Sýrové bulky
Slozilova uvařil před 6 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
lenkavincibrova@seznam.cz uvařila před 9 hodinami
Muffiny s lesním ovocem
Jan Nemec uvařila před 10 hodinami
Žampionoví rarášci
Jan Nemec uvařila před 10 hodinami
Salát z ředkviček
Rudischova uvařil před 12 hodinami
Tvarožník s drobenkou
prochajdam uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Mléko nahradí maso, psalo se v kuchařkách 50. let. Nechyběly rady na správné dojení a na tvarohový krém dětem místo bonbónů
Další recepty
Tématické fráze: babiččino vánoční cukroví recepty babiččino linecké cukroví babiččino vánoční cukroví babiccino cukrovi babiččino linecké těsto babiččino cukroví recepty staročeské cukroví libánské cukroví fíkové kuličky staročeské vánoční cukroví staročeské linecké cukroví linecké kolečka s náplní jemné linecké cukroví babiččiny linecké kolečka jemné linecké těsto vánoční cukroví staročeské babičino linecké fíkové cukroví babičino linecké těsto babicino vanocni cukrovi
Suroviny: mouka hladká, cukr moučkový, máslo, vejce, kůra citronová, cukr vanilkový, marmeláda višňová
Staročeské babiččino linecké
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0XyX
10 názorů