Svíčková omáčka:

Levik Kuchařka: Levik

Doba přípravy: 2 hod. podle druhu masa Omáčky 19 názorů

Suroviny

hovězí maso (vepřové, drůbeží, jak kdo chce)
Kořenová zelenina(tři mrkve,jeden střední celer)
Celé nové koření
celý pepř
Na omáču:
tymián
bobkový list
mléko
máslo
zakysaná smetana
cukr
šťáva z citronu
slanina
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vařím-li polévku(vývar),tak pořádný hrnec jednou za 14 dní.Většinou použiji kuřecí droby, slepici, hovězí maso, přidám zeleninu, koření,špetku soli.

  2. Asi po 1 a 1/2 hod.polévku přecedím, maso oberu, menší kousky dám do polévky a větší nechám na omáčku.

  3. Omáčka:Odebereme si asi 1 litr čistého vývaru, rozmixujeme si zeleninu,kterou dáme do vývaru, přidáme 1 káv.lžičku cukru, citr.šťávu, 1 lžíci másla.

  4. Zvlášť v deci vývaru povařím 3 bobkové listy a 1/4 kávové lžičky tymiánu a přecedíme do omáčky, přidáme 1-2 kysané smetany po 200g, do deci mléka dáme 1 lžíci polohrubé mouky rozmícháme a zahustíme omáčku.

  5. Asi 5 dkg slaniny vyškvaříme a přidáme do omáčky.

Poznámka

Podáváme s houskovým knedlíkem,šlehačkou a brusinkami.

Všechno dělám od oka,ale chce to stále chutnat a podle své chuti dochutit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 84 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Svíčková omáčka:

  • Merylas Merylas

    petra: Tady je těžko radit, jak vylepšit chuť omáčky, když jsme ji neochutnali.;-) Důležité je taky dobré provaření omáčky po přidání mouky, cca 30 minut mírným varem za častého prošlehání metličkou nebo promíchání vařečkou. Pokud ti tento recept nevyhovuje, zkus příště jiným, tradičním postupem, např tenhle od Lusindy;-)http://www.toprecepty.cz/recept/2856-svickova-na-s...

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Doby den,chtěla bych se zeptat jak opravit svickovou je tam hodně cítit šlehačka a není dobrá. Děkuji za odpověď :no:

    Odpovědět

  • gurmán gurmán(neregistrovaný)

    Lusinda79:

    Levik:nechám orestovat maso a zeleninu a dělám až druhý den.

    Odpovědět

  • Levik Levik(autorka receptu)

    Vždy tam dám zakysanou smetanu až je to skoro hotové,jen nechám přejít varem.;-)

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Jednoduché,rychlé,vynikající:-ppřidala jsem foto:yes:+7
    Jani Pa já jsem tu smetanu rozmixovala společně se zeleninou.

    Odpovědět

  • Levik Levik(autorka receptu)

    Janičko vyzkoušej a uvidíš,že je to jednoduché a výborné.:-p

    Odpovědět

  • janička janička(neregistrovaná)

    ahoj tak tohle vyskouším :-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate(neregistrovaný)

    Rendo zkuste ji dochutit karamelem.Cukr nechejte rozpustit na pánvi a lehce zhnědnout, nalijte do omáčky, provařte a po vypnutí přidejte kus másla, které omáčku zjemní.

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    pro renda - zkuste do ní nakrájet syrové brambory na plátky
    a nechte přejít varem. Trochu to pomůže.:-p

    Odpovědět

  • renda renda(neregistrovaná)

    Prosím poraďte jak napravit svíčkovou omáčku, mám ji slanější. Děkuji:-(

    Odpovědět

  • Levik Levik(autorka receptu)

    Lusinda79 máš pravdu u nás po obědě jedině "STAROBRNO" DYŤ SME BRŇÁCI NÉÉÉÉ;-);-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Evi já tam vidím v naše Starobrno...:yes:

    Odpovědět

  • Levik Levik(autorka receptu)

    Václave děkuji za komentář,tato svíčková se u nás vaří,také z levnějších mas a když ji vařím v polévce,tam mám záruku,že maso bude měkoučké
    (to víš zoubky mam některé už třetí)Když je šlehačka,tak jí také přidám,ale raději používám zakysanou smetanu,ten solamyl vyzkouším.Přeji celé vaší rodině dobrou chuť

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    Evčo. Máš pravdu, že klasika je klasika. U nás svíčková letí, hlavně u mladých, kteří si jí pravidelně objednávají u mojí ženy, ktrá jí dělá špicovou. (Vnučka říká - Jako pro boha). Mohu říci, že všechny jsou dobré, ale jsme vysazeni na naši. Děláme taky z různých mas, ale ne těch moc drahých. Když jsem se zmínil, že na receptech je další svíčková, TAK UŽ SE DNES TAKY U NÁS VAŘÍ. Jak jsem napsal v Co dnse vařit? dáváme dvě šlehačky a závrtku děláme z mléka a mouky a troškou solamylu. Ona je taková heboučká.(Naši mají rádi brusinky, ale já ne) ALE TY MÁŠ +bodík.

    Odpovědět

  • Levik Levik(autorka receptu)

    To máš pravdu,člověk se učí celý život:-O:-O

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: svíčková omáčka svíčková omáčka recept recept na svíčkovou omačku recept svičkova omačka jak dochutit svíčkovou omáčka svíčková jak se dela svickova omacka recepty svickova omacka hovězí svíčková omacka čím dochutit svíčkovou příprava svíčkové omáčky top recepty omáčky příprava svíčkové jak se dělá svíčková recepty na svíčkovou omáčku jak se vari svickova omačky svíčková svíčková top recepty omáčky svíčková dochuceni svickove

Zapomněl/a jsem heslo