Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vykuchat králíka? Poradíme vám krok za krokem
Zdroj: Toprecepty.cz

Staženého králíka je potřeba vykuchat. V následujícím článku si projdeme krok za krokem jednotlivé úkony tak, aby se vše povedlo. Byla by škoda znehodnotit takové kvalitní maso, proto se začtěte níže a nechte se vést našimi radami.

Králičí maso je mírně nasládlé, bledě růžové a jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu a obsahuje větší množství bílkovin. Pro svoji lehkou stravitelnost se doporučuje pro děti i na dietní stravování. Vyznačuje se krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě.

Jak vykuchat králíka krok za krokem

Z králičích vnitřností použijeme srdce, plíce, játra a ledvinky. Níže se dozvíte, jak se k nim dostat.

  1. Staženého králíka si otočíme břichem k sobě a nařízneme břišní tkáň před konečníkem. Vedeme řez dolů ke konci prsní kosti.
  2. Jakmile řez dokončíme, vyhřeznou střeva a další vnitřnosti, které ale zůstanou viset a nevypadnou ven. 
  3. Vezmeme králíka za kýty a pohybem vzad proti pánevní kosti uvolníme stydkou kost. Nařízneme z obou stran ocas, který jsme si tam při stahování nechali. Oddělíme ho od ocasních obratlů.
  4. Táhneme za ocas a postupně odřezáváme střevo, včetně jeho obsahu, a navazující močový měchýř.
  5. Odřízneme zbylá střeva a žaludek.
  6. Odřízneme játra, zde musíme být opatrní, abychom nepoškodili žluč. Tu vyřízneme a vyhodíme. Játra si dáme stranou.
  7. Vyjmeme srdce i plíce a dáme stranou.
  8. Uvnitř trupu zůstaly ještě ledviny, které můžeme také vyjmout.
  9. Nakonec očistíme králíka od dýchacích a trávicích trubic, které vedly od hlavy, a máme hotovo. 
  10. Králíka odřízneme v hlezenním kloubu za patní kostí a omyjeme ve studené vodě.
  11. Necháme do druhého dne odpočinout v lednici, aby se maso tzv. vydýchalo, potom můžeme dál zpracovávat.

Teď už nezbývá nic jiného, než si vybrat nějaký zajímavý recept a připravit si chutný oběd. Co takhle vyzkoušet tohoto bezkonkurenčního králíka? Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více