Jak vykuchat králíka? Poradíme vám krok za krokem
Staženého králíka je potřeba vykuchat. V následujícím článku si projdeme krok za krokem jednotlivé úkony tak, aby se vše povedlo. Byla by škoda znehodnotit takové kvalitní maso, proto se začtěte níže a nechte se vést našimi radami.
Králičí maso je mírně nasládlé, bledě růžové a jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu a obsahuje větší množství bílkovin. Pro svoji lehkou stravitelnost se doporučuje pro děti i na dietní stravování. Vyznačuje se krátkou dobou potřebnou k jeho přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vykuchat králíka krok za krokem
Z králičích vnitřností použijeme srdce, plíce, játra a ledvinky. Níže se dozvíte, jak se k nim dostat.
- Staženého králíka si otočíme břichem k sobě a nařízneme břišní tkáň před konečníkem. Vedeme řez dolů ke konci prsní kosti.
- Jakmile řez dokončíme, vyhřeznou střeva a další vnitřnosti, které ale zůstanou viset a nevypadnou ven.
- Vezmeme králíka za kýty a pohybem vzad proti pánevní kosti uvolníme stydkou kost. Nařízneme z obou stran ocas, který jsme si tam při stahování nechali. Oddělíme ho od ocasních obratlů.
- Táhneme za ocas a postupně odřezáváme střevo, včetně jeho obsahu, a navazující močový měchýř.
- Odřízneme zbylá střeva a žaludek.
- Odřízneme játra, zde musíme být opatrní, abychom nepoškodili žluč. Tu vyřízneme a vyhodíme. Játra si dáme stranou.
- Vyjmeme srdce i plíce a dáme stranou.
- Uvnitř trupu zůstaly ještě ledviny, které můžeme také vyjmout.
- Nakonec očistíme králíka od dýchacích a trávicích trubic, které vedly od hlavy, a máme hotovo.
- Králíka odřízneme v hlezenním kloubu za patní kostí a omyjeme ve studené vodě.
- Necháme do druhého dne odpočinout v lednici, aby se maso tzv. vydýchalo, potom můžeme dál zpracovávat.
Teď už nezbývá nic jiného, než si vybrat nějaký zajímavý recept a připravit si chutný oběd. Co takhle vyzkoušet tohoto bezkonkurenčního králíka? Přejeme dobrou chuť!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 2 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 15 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře