Ovocné kůže
Ovocné kůže jsou zdravá dobrota, kterou si může doma připravit každý z nás. Základem je zralé ovoce. Ovoce ve formě těchto ovocných placek (kůží, pergamenů – každý jim říká jinak) si zachovává většinu svých živin i vitamínů.
Postup přípravy
Krok 1: Ovoce přebereme, očistíme, vykrojíme nejedlé části, popř. větší ovoce pokrájíme a v mixéru ho rozmixujeme na pyré husté tak, aby to náš mixér zvládl. Snažíme se tvrdé ovoce (jablka apod.) moc nepodlévat vodou, kterou pak z ovoce stejně musíme sušením odstranit. Drobné ovoce jde rozmixovat velmi lehce a snadno.
Krok 2: Pyré usušíme v troubě nebo v sušičce. Pro sušení v sušičce je potřeba mít do sušičky plata plná, bez síta. Pokud je sušička nemá, stačí podle klasických plat se sítem vystříhnout a vložit pečicí papír. Naše sušička tuto možnost má.
Krok 3: Před rozetřením pyré plato zlehka otřeme papírovým ubrouskem pomaštěným olejem, aby se schnoucí kůže k platu nepřilepila. Na připravené plato rozetřeme pyré ve vrstvě asi 4 mm. Sušičku zapneme na 40-45 °C a kůže necháme usušit, Trvá to asi 9-10 hodin, přibližně v půli plata přehodíme (spodní posuneme nahoru a vrchní dolů).
Krok 4: Pro sušení v troubě si připravíme několik plechů na pečení a vyložíme je pečicím papírem. Rozmixované pyré na plechy rozetřeme ve vrstvě silné asi 4 mm.
Krok 5: Naskládáme je do trouby, zapneme horkovzduch na 30-40 °C, maličko pootevřeme dvířka, aby mohla odcházet vlhkost, a takto necháme placky usušit.
Krok 6: Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit. Neměly by se ale lámat, to jsou už přesušené. Usušené kůže z podkladu opatrně sloupneme a pokrájíme na menší kusy. Ty pak můžeme svinout do ruliček, a je-li třeba, převázat je provázkem.
Krok 7: Skladujeme v chladnu a temnu zabalené tak, aby k nim nemohli moli. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě. Ty naše jsou stočené do ruliček a takto zavakuované v pevném sáčku.
Krok 8: Dosladit kyselejší ovoce můžeme třeba rozmixováním ovoce spolu s přezrálým banánem, nebo rozinkami, sušenými datlemi, trochou javorového sirupu, nemusí to být vždy jen cukr.
Zveřejněno 23. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ovocné kůže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ZoG
Moje poznámka
Ovocné kůže
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ZoG
Nejnovější recepty
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 1 hodinou
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 2 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 1 hodinou
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 1 hodinou
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 11 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 12 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 12 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 14 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 14 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 15 hodinami
Suroviny:
jablko
Komentáře (12)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Predpokladam, kdyz pouziji na doslazeni treba datle, je mixuji spolecne s ovocem . . . .