Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky s ovocem si občas rád dá i ten, kdo se jinak sladkému vyhýbá. Příprava kynutého těsta je poměrně snadná, a když se naučíme některé zákonitosti, budou pro nás i kynuté knedlíky jednoduché.

Kynuté knedlíky můžeme plnit čerstvým ovocem, povidly, zavařeninou či ovocem z mrazničky. Od začátku sezóny je připravujeme s tím, co nám zrovna nabízí zahrada. Většinou je tím prvním rebarbora, jejíž nakyslá chuť je velmi příjemná, ale pokud nám už dozrávají jahody, část knedlíků naplníme také tímto ovocem.

Kynuté knedlíky s rebarborou

Do kynutých knedlíků dáváme obvykle hrubou pšeničnou mouku, díky ní jsou pak krásně kypré a nadýchané.
  1. Na základní dávku budete potřebovat 500 g hrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 lžíci cukru, 1 špetku soli, 200–250 ml vlažného mléka, 5–6 řapíků rebarbory. Na ozdobení si připravte tvrdý tvaroh, moučkový cukr, máslo, případně ještě skořici.
  2. Do malé misky dejte 100 ml mléka, rozkvedlejte v něm droždí a přidejte 2 lžíce mouky a cukr. Kvásek nechte v teple vzejít.
  3. V míse promíchejte kvásek s ostatními surovinami (určenými na těsto). Vznikne pružné těsto, které je potřeba nechat vykynout. Přípravu těsta si můžete usnadnit použitím domácí pekárny.
  4. Mezitím si připravte rebarboru. Po oloupání vrchní tenké slupky ji nakrájejte na kousky o síle cca 0,5–1 cm. Dejte je do cedníku a spařte vroucí vodou. Při spaření se odplaví část kyseliny šťavelové, knedlíky již pak není potřeba tolik doslazovat. 
  5. Vykynuté těsto rozdělte na kousky, které položíte na vál posypaný moukou. Každý kousek prsty roztáhněte a dejte do něj vychladlou rebarboru s trochou krystalového cukru. 
  6. Zabalené knedlíky pokládejte na pomoučený vál spojem dolů a nechte ještě chvíli kynout.
  7. Knedlíky vařte ve vroucí vodě. Nejprve je vařte přikryté pokličkou, pak je otočte a odkryté dovařte. Celková doba vaření je cca 8–10 minut, v závislosti na velikosti knedlíků. můžete je také uvařit v páře
  8. Knedlíky hned po uvaření několikrát propíchněte vidličkou, aby mohla odcházet pára a aby se nesrazily.
  9. Na talíři je posypte strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, polijte rozpuštěným máslem, případně ještě dochuťte mletou skořicí.

Uvařené knedlíky se snadno mrazí, z mrazničky je pak stačí vytáhnout a ohřát - rychlé jídlo můžete mít na stole během několika minut

Tip: Kynuté knedlíky můžete plnit ovocem, které zrovna dozrává na zahradě. Výtečně se do nich hodí jahody, meruňky, borůvky i švestky

Pro inspiraci můžete zhlédnout videorecept s postupem.

Přejeme dobrou chuť.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli