Jak udělat kynuté knedlíky s rebarborou? Posypané tvarohem chutnají báječně
Kynuté knedlíky s ovocem si občas rád dá i ten, kdo se jinak sladkému vyhýbá. Příprava kynutého těsta je poměrně snadná, a když se naučíme některé zákonitosti, budou pro nás i kynuté knedlíky jednoduché.
Kynuté knedlíky můžeme plnit čerstvým ovocem, povidly, zavařeninou či ovocem z mrazničky. Od začátku sezóny je připravujeme s tím, co nám zrovna nabízí zahrada. Většinou je tím prvním rebarbora, jejíž nakyslá chuť je velmi příjemná, ale pokud nám už dozrávají jahody, část knedlíků naplníme také tímto ovocem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté knedlíky s rebarborou
- Na základní dávku budete potřebovat 500 g hrubé mouky, 20 g čerstvého droždí, 1 vejce, 1 lžíci cukru, 1 špetku soli, 200–250 ml vlažného mléka, 5–6 řapíků rebarbory. Na ozdobení si připravte tvrdý tvaroh, moučkový cukr, máslo, případně ještě skořici.
- Do malé misky dejte 100 ml mléka, rozkvedlejte v něm droždí a přidejte 2 lžíce mouky a cukr. Kvásek nechte v teple vzejít.
- V míse promíchejte kvásek s ostatními surovinami (určenými na těsto). Vznikne pružné těsto, které je potřeba nechat vykynout. Přípravu těsta si můžete usnadnit použitím domácí pekárny.
- Mezitím si připravte rebarboru. Po oloupání vrchní tenké slupky ji nakrájejte na kousky o síle cca 0,5–1 cm. Dejte je do cedníku a spařte vroucí vodou. Při spaření se odplaví část kyseliny šťavelové, knedlíky již pak není potřeba tolik doslazovat.
- Vykynuté těsto rozdělte na kousky, které položíte na vál posypaný moukou. Každý kousek prsty roztáhněte a dejte do něj vychladlou rebarboru s trochou krystalového cukru.
- Zabalené knedlíky pokládejte na pomoučený vál spojem dolů a nechte ještě chvíli kynout.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě. Nejprve je vařte přikryté pokličkou, pak je otočte a odkryté dovařte. Celková doba vaření je cca 8–10 minut, v závislosti na velikosti knedlíků. můžete je také uvařit v páře.
- Knedlíky hned po uvaření několikrát propíchněte vidličkou, aby mohla odcházet pára a aby se nesrazily.
- Na talíři je posypte strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, polijte rozpuštěným máslem, případně ještě dochuťte mletou skořicí.
Uvařené knedlíky se snadno mrazí, z mrazničky je pak stačí vytáhnout a ohřát - rychlé jídlo můžete mít na stole během několika minut.
Tip: Kynuté knedlíky můžete plnit ovocem, které zrovna dozrává na zahradě. Výtečně se do nich hodí jahody, meruňky, borůvky i švestky.
Pro inspiraci můžete zhlédnout videorecept s postupem.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře