4 časté chyby při sklizni rebarbory: Jak získat nejchutnější řapíky do moučníků
Rebarbora je báječná zelenina našich zahrad. Tato rostlina se pěstuje kvůli svým mohutným řapíkům, které se po oloupání vrchní tenké slupky používají v kuchyni jako náplň do oblíbených moučníků. Začátečníkům poradíme, na co si dát při sklizni rebarbory pozor.
V případě rebarbory se sice jedná o řapíky rostliny, přesto ji tak trochu vnímáme jako první ovoce začínající sezóny. Je to proto, že ji používáme do sladkých moučníků stejně jako ovoce. Kdo by si rád nepochutnal na koláči s rebarborou nebo na kynutých knedlících, jejichž náplň tvoří právě rebarbora. Rebarbora se používá vždy až po tepelné úpravě, přičemž ji nejprve spaříme, aby se v ní snížil obsah kyseliny šťavelové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Správná péče o rebarboru
Rebarbora je poměrně náročná rostlina. Aby se jí dobře dařilo, potřebuje výživnou půdu, pak řapíky narůstají do ideální velikosti. Rostlinám prospěje zalévání a pravidelné okopávání jejich okolí. Rostliny pěstujeme na jednom místě více let, jsou pak rok od roku mohutnější.
Časté chyby při sklizni rebarbory
Pro ty, kdo s pěstováním rebarbory teprve začínají, máme několik užitečných rad. Poradíme, na co si dát pozor při sklizni.
- Příliš mladé rostliny: Sklizeň řapíků obvykle neprovádíme první rok po výsadbě, rostliny potřebují nejprve zesílit. V následujících let se ale bude sklizeň zvyšovat.
- Nevhodný postup při sklizni: Sklizeň správně provádíme vykroucením a mírným tahem řapíku. Jsme opatrní, abychom hrubým zacházením nepoškodili kořeny. Při sklizni seřezáváním může docházet k zahnívání zbytků, což je nežádoucí.
- Špatný čas pro sklizeň: Sklizeň řapíků ke konzumu provádíme od dubna do června. Později se v rostlinách zvyšuje obsah kyseliny šťavelové a ke kuchyňskému zpracování se už nehodí. Stejně tak se nehodí řapíky ke sklizni, když rostlina kvete.
- Příliš vysoká sklizeň: Nejlepší je rebarboru sklízet postupně, vždy si vybereme několik nejsilnějších řapíků a ostatní necháme dorůstat. Rostlinu takto zbytečně neoslabujeme. Není vhodné sklidit naráz více než třetinu listů s řapíky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava rebarbory k jídlu
Po sklizni řapíky zbavíme co nejdříve listové části a brzy je zpracujeme. Do použití je ponecháme v chladu, nejlépe v ledničce, a to zabalené do vlhké utěrky. Z řapíků (především těch silnějších) se před zpracováním odstraňuje vrchní tenká vrstva (slupka), která je vláknitá. Poté řapíky nakrájíme na kousky, spaříme horkou vodou a použijeme podle potřeby.
Komentáře