Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Loupat či neloupat klouzky? Tato oblíbená lesní houba má příjemnou máslovou chuť
Zdroj: Toprecepty

Klouzek sličný (modřínový) je oblíbená houba našich lesů. Upoutá na první pohled výraznou barvou a často můžeme najít celé rodinky těchto atraktivních hub. Možná si nejste jistí, jestli jejich povrch loupat. Máme pro vás několik tipů, jak s klouzky zacházet a k čemu je využít.

Klouzky určitě nepřehlédnete, jejich krásně zbarvené hlavičky v mechu svítí do daleka. V našich lesích najdete více druhů klouzků a vyniká mezi nimi klouzek sličný, kterému se daří pod modříny. Pro klouzky je typický lepkavý a slizký povrch klobouku, který je nápadný zvláště při vlhkém počasí. Do košíku je nejlepší tyto houby dávat zvlášť a lepkavou vrstvičku rovnou otírat papírovým kapesníkem nebo suchým hadříkem. Když kloboučky hned otřete, budou se na ně méně lepit různé nečistoty. 

Loupat či neloupat klouzky

Na povrchu kloboučků klouzků se nachází tenká vrstvička (tenká slupka), kterou můžete, ale nemusíte slupovat. Někteří houbaři ji stahují ostrým nožíkem, jiní ji na houbách nechávají. Při stahování slupky často dochází k poškození celého kloboučku, a právě z toho důvodu je výhodnější slupku ponechat.

Klouzky pro rychlou spotřebu

Klouzky jsou na omak velmi choulostivé, v lesním mechu sice vypadají krásně, ale když je vložíte do košíku, snadno se pomačkají. Dlouhý pobyt v košíku jim neprospívá. Po příchodu z lesa je co nejdříve zpracujte, jinak se jejich kvalita velmi rychle sníží.

Na co se klouzky hodí

Využití klouzků je podobné jako využití různých hřibovitých hub. Můžete z nich připravit smaženici (s vajíčky či bez vajíček) nebo pomazánku. Klouzky se výborně hodí na guláše i do omáček, můžete je zapékat, přidávat do karbanátků, nádivek i dalších jídel. Jejich chuť je velmi příjemná, lehce máslová. 

Klouzky můžete tepelně upravovat samotné nebo ve směsi hub. Příkladem je využití do smaženice podle následujícího videoreceptu. Klouzky se příliš nehodí na sušení a na mražení, na tyto způsoby zpracování používejte raději jiné pevnější houby.
Do komentáře pod článek nám můžete napsat svoje postřehy, rady a tipy, jak zpracovat klouzky.

Přejeme, ať se vám houbaření dobře daří.

Zdroj: https://www.myko.cz/clanek83/

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli