Loupat či neloupat klouzky? Tato oblíbená lesní houba má příjemnou máslovou chuť
Klouzek sličný (modřínový) je oblíbená houba našich lesů. Upoutá na první pohled výraznou barvou a často můžeme najít celé rodinky těchto atraktivních hub. Možná si nejste jistí, jestli jejich povrch loupat. Máme pro vás několik tipů, jak s klouzky zacházet a k čemu je využít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Loupat či neloupat klouzky
Na povrchu kloboučků klouzků se nachází tenká vrstvička (tenká slupka), kterou můžete, ale nemusíte slupovat. Někteří houbaři ji stahují ostrým nožíkem, jiní ji na houbách nechávají. Při stahování slupky často dochází k poškození celého kloboučku, a právě z toho důvodu je výhodnější slupku ponechat.
Klouzky pro rychlou spotřebu
Klouzky jsou na omak velmi choulostivé, v lesním mechu sice vypadají krásně, ale když je vložíte do košíku, snadno se pomačkají. Dlouhý pobyt v košíku jim neprospívá. Po příchodu z lesa je co nejdříve zpracujte, jinak se jejich kvalita velmi rychle sníží.
Na co se klouzky hodí
Využití klouzků je podobné jako využití různých hřibovitých hub. Můžete z nich připravit smaženici (s vajíčky či bez vajíček) nebo pomazánku. Klouzky se výborně hodí na guláše i do omáček, můžete je zapékat, přidávat do karbanátků, nádivek i dalších jídel. Jejich chuť je velmi příjemná, lehce máslová.
Přejeme, ať se vám houbaření dobře daří.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře