Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinášíme osvědčený recept na perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Díky tomu si na nich můžete začít pochutnávat už na Mikuláše, kdy už máte perníčky upečené, nebo se na ně chystáte. Inspirujte se?

Perníčky bývají obvykle prvním druhem cukroví, které se peče na vánoční svátky. Mají dlouhou trvanlivost a milují je hlavně děti, které toto období prožívají obzvlášť intenzivně. A pokud chcete svému cukroví dodat ještě osobitější chuť, vyrobte si vlastní perníkové koření.

Ingredience na voňavé vánoční perníčky

Těsto na perníčky není složité, ale je důležité držet se uvedených surovin i přesných gramáží. Do perníčků se přidává jedna lžička kypřicího prášku nebo sody - v tomto případě použijte zarovnanou lžičku (raději méně než více), aby nebyla jejich chuť v těstě příliš výrazná, a aby perníčky nebyly moc "nafouklé". Mouku na perníčky použijte výhradně hladkou, klidně hladkou špaldovou, jen počítejte s tím, že přijímá více tekutin. 

Jak připravit měkké a voňavé vánoční perníčky

Přímo v receptu na měkké a voňavé vánoční perníčky můžete nahlédnout do komentářů a inspirovat se těmi, kteří už perníčky vyzkoušeli, a také může přijít vhod praktický videonávod. Na těsto si připravte 500 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 vejce, 120 g medu, 1 lžičku jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření a 2 lžičky kakaa. Dále 1 bílek na potření a hladkou mouku na podsypání při vykrajování. Na polevu, kterou budete perníčky zdobit budete potřebovat 1 bílek, 150 g moučkového cukru a trochu citronové šťávy.

  1. Připravte si těsto. Do mísy nasypte nejprve všechny sypké suroviny a dobře je promíchejte. Poté přidejte tekuté přísady a znovu promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo. Všechny ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu.
  2. Těsto důkladně propracujte dokud není měkké a vláčné. Poté jej vyklopte na vál, ještě krátce propracujte a zabalte do potravinářské fólie. Připravené těsto nechte odležet na chladnějším místě po dobu dvou dnů (ne však v lednici).
  3. Před pečením si plechy vyložte pečicím papírem a předehřejte troubu na 170 °C. Těsto rozválejte po částech na jemně pomoučeném válu, vykrajujte perníčky a klaďte je s malými rozestupy na plech.
  4. Dále je pečte ve vyhřáté troubě asi 8 minut s tím, že menší tvary potřebují kratší dobu. Ihned po vytažení z trouby potřete horké perníčky lehce našlehaným bílkem, aby získaly krásný lesk.
  5. Připravte si bílkovou polevu na zdobení upečených perníčků. Několikrát prosejte moučkový cukr (tento krok je důležitý, aby v polevě nebyly krystalky cukru a byla dokonale jemná). Prosátý cukr společně s bílkem a trochou citronové šťávy utřete vidličkou nebo ručním šlehačem do hladké, hustší hmoty.
  6. Vychladlé perníčky zdobte pomocí cukrářského sáčku. Budou krásně měkké, voňavé a připravené k jídlu hned po dozdobení.

Pokud nechcete perníčky zdobit bílkovou polevou, můžete je ozdobit polevou z čokolády. Podívejte se na jednoduchý postup, jak jednoduše ozdobit perníčky čokoládou. Přejeme příjemné chvíle u pečení a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli