Měkké a voňavé vánoční perníčky
Bez perníčků by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce! Perníčky podle tohoto receptu jsou měkké hned po upečení, takže je můžete péct až těsně před svátky. S přípravou těsta, vykrajováním a pečením perníčků i s jejich zdobením velmi rády pomáhají děti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 951 kJ / 5 007 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,38 g |
| Tuky | 191,77 g |
| Vláknina | 16,62 g |
| Cholesterol | 1,03 g |
| Sodík | 3,65 g |
| Sůl | 0,68 g |
| Sacharidy | 725,69 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy vsypeme nejprve sypké suroviny. Promícháme, přidáme tekuté suroviny a znovu promícháme. Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu.
Krok 2: Vše důkladně prohněteme a vypracujeme měkké vláčné těsto. Vyklopíme na vál a znovu propracujeme.
Krok 3: Když je těsto dokonale propracované, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 2 dny odležet na chladnější místo, ale ne do lednice.
Krok 4: Před pečením vyložíme plechy pečicím papírem a zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 5: Těsto po částech vyvalujeme na válu jemně podsypaném moukou. Opatrně vykrajujeme perníčky a skládáme je s mezerami na plech.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 8 minut a hlídáme. Menší tvary potřebují péct kratší dobu.
Krok 7: Bílek vidličkou mírně našleháme a potřeme jím ještě horké perníčky ihned po vytažení z trouby, aby byly lesklé.
Krok 8: Připravíme polevu: Cukr několikrát prosejeme přes sítko. Všechny suroviny utřeme vidličkou (nebo ručním šlehačem se spirálami na těsto) do hustší hladké hmoty.
Krok 9: Perníčky necháme vychladnout a pomocí cukrářského sáčku je zdobíme bílkovou polevou. Jsou krásně měkké a ihned k jídlu.
Zveřejněno 20. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZYRw
Moje poznámka
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZYRw
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 17 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 17 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka
Tamarilka před 1 hodinou
Pečená červená řepa
Hanawagy před 1 hodinou
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 1 hodinou
Domácí vánočka
Zuzu10 před 1 hodinou
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 2 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 2 hodinami
Mila kuličky
Marule před 3 hodinami
Filé z tresky na citronovém pepři a kmínu
Olympus před 4 hodinami
Oříškový sen - sušenky
cernar před 5 hodinami
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 22 hodinami
Tématické fráze:
vanocni pernicky měkke,
měkké vánoční perníčky,
zdobení vánočních perníčků,
vánoční perníčky,
vánoční perníčky recept,
dobré vánoční perníčky,
vánoční cukroví perníčky,
vanocni pernicky ihned mekke,
perníčky ihned k jídlu,
vanocni pernicky mekke recept,
recept na měkké vánoční perníčky,
recept na vánoční perníčky měkké,
pernicky vanocni,
nejlepsi vánoční perníčky,
recept na vánoční perníčky,
zdravé vánoční perníčky,
recepty na vánoční cukroví pernicky,
nejlepší těsto na perníčky,
zdobíme vánoční perníčky,
kornout na zdobeni pernicku
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
med,
soda jedlá,
koření do perníku,
kakao,
bílek,
mouka hladká,
bílek,
cukr moučkový,
šťáva citronová
Komentáře (93)
Počet perníčků se odvíjí od tloušťky těsta a velikosti vykrajovátek.
Velmi orientačně může z těsta být 50 (velké tvary) - 100 (malé tvary) perníčků.
.Děkuji..
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0