Mousse je francouzský dezert, jehož základní složkou je bílkový sníh nebo šlehačka, našlehané do lehké, nadýchané pěny. Mousse obsahuje i další ingredience, které pokrmu dodávají chuť - sladkou nebo slanou.
Pěna - mousse (mús) - původně vznikla ve Francii jako letní, nadýchaný dezert s čokoládou. Podává se vychlazená a ozdobená čerstvým ovocem. Postupem doby se začaly připravovat pěny s různými příchutěmi, ale také slané varianty.
Čokoládový mousse [můs], neboli pěna, je sladký dezert, který má svůj původ ve Francii, kde se objevil až v druhé polovině 19. století. Připravuje se…
Více o významném dni
Jak připravit sladký mousse
Základem je dobře vyšlehaná šlehačka nebo bílkový sníh:
Do šlehačky nebo sněhu vmícháme vychladlou rozpuštěnou čokoládu, ovocné pyré, lemon curd, vanilku nebo ovocné pasty a podle potřeby dosladíme.
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme prochladlou čokoládu, rozmixované ovoce nebo ochucovací pasty a vmícháme do ušlehaných bílků nebo šlehačky.
Pokud máme obavy z čerstvých vajec, ušleháme žloutky nebo bílky ve vodní lázni.
Mousse znamená pěna - proto musíme základ na ni důkladně našlehat. Čím více vzduchových bublinek, tím je pěna nadýchanější. Ingredience, které pak do ní přidáme, jen zlehka vmícháme vařečkou nebo stěrkou, aby pěna nespadla.
Komentáře