Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev patří do čeledi miříkovitých, kam se řadí i celer, petržel, pastiňák, fenykl a kopr. Mrkev má oranžovou barvu, dlouhý, na jenom konci zašpičatělý tvar a jemnou zelenou nať, která se také používá v kuchyni.

Mrkev je nejen chutnou, ale i velice zdravou zeleninou, proslulou vysokým obsahem beta-karotenů, vlákniny a vitamínů. Patří do jídelníčku nejmenších dětí, ale i dospělých a seniorů. Mrkev je součástí kořenové zeleniny, bez které se neobejde většina polévek a tradiční omáčky, jako například svíčková.

1/16

    1 z 16

    Mrkvové kari

    Mrkvové kari

    Báječné jídlo pro vegetariány a zastánce zdravé stravy je baby karotka, podušená na cibuli, zjemněná kokosovým mlékem a okořeněná kořením tamari. Můžeme k ní přidat i malé množství jiné zeleniny - například pórek - pokrm tím zvýrazníme a barevně doladíme. Nejvíce chutná s rýží, kuskusem, quinoou nebo bulgurem.

    2 z 16

    Mrkvová kolečka

    Mrkvová kolečka

    Mrkvové sušenky mají krásně oranžovou barvu a sladkou chuť. Připravíme je nejen ve sladké verzi, ale klidně i jako slané krekry, posypané kmínem, sezamem či hrubou solí. Těsto se dobře zpracovává a dají se z něj vykrájet různé tvary. Výhodou pro odpůrce zeleniny je skutečnost, že v sušenkách není mrkev téměř cítit.

    3 z 16

    Mleté kuličky dušené v mrkvi

    Mleté kuličky dušené v mrkvi

    Kuličky z mletého masa se většinou připravují z prorostlejších kousků, což je žádoucí - maso totiž pustí do omáčky chuť, která je v kombinaci se sladkou mrkví naprosto skvělá. Vytvarované kuličky předem orestujeme na tuku s cibulí, aby nebyly příliš suché. Dusíme je spolu se zeleninou a hotové podáváme s vařenými bramborami.

    4 z 16

    Mrkvové dortíčky

    Mrkvové dortíčky

    Moučníky se zeleninou jsou oblíbené pro svou barevnost, vláčnost a v případě mrkve i pro sladkou chuť. Těsto se strouhanou mrkví natřeme na pečicí papír a po upečení vykrájíme z plátu kolečka, která plníme smetanovým krém s mascarpone. Nakonec ozdobíme strouhanou mrkvičkou a lístkem meduňky.

    6 z 16

    Zadělávaná mrkev

    Zadělávaná mrkev

    Zadělávanou mrkev připravovaly naše babičky a často i kuchařky ve školní jídelně. Kolečka nebo hranolky mrkve podusíme na másle spolu s cibulí, podlijeme vývarem a dusíme téměř do měkka. Pokrm zahustíme moukou tak, aby vznikla jemná omáčka. Mrkev podáváme jako přílohu k masu nebo jen k bramborám.

    7 z 16

    Mrkvový salát

    Mrkvový salát

    Salát je pochoutkou ze strouhané mrkve. Připravujeme ji naslano se zálivkou a kořením nebo nasladko se strouhanými jablky a pomerančovou šťávou. Zvláštní kapitolou jsou saláty s majonézou, do kterých lze přidat i jinou zeleninu - kukuřici, kedlubnu, hlávkové zelí. Také asijský mrkvový salát stojí za vyzkoušení.

    9 z 16

    Svíčková omáčka na smetaně

    Svíčková omáčka na smetaně

    Při vymýšlení receptů z mrkve nesmíme zapomenout na královnu české kuchyně - svíčkovou. Připravujeme ji z cibule a kořenové zeleniny, kvalitního hovězího masa, prošpikovaného klínky slaniny, a sladké smetany. Hustá omáčka by měla mít světle oranžovou barvu. Tradičně ji podáváme s houskovým knedlíkem.

    10 z 16

    Pečená česneková mrkev

    Pečená česneková mrkev

    Pečenou mrkev podáváme nejen jako přílohu k hlavnímu jídlu, ale také jako samostatnou večeři nebo součást pohoštění. Mrkev nakrájíme na hranolky nebo velká kolečka, smícháme ji s olivovým olejem a česnekem a upečeme v troubě. Nakonec ji ještě horkou posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    11 z 16

    Mrkvová marmeláda

    Mrkvová marmeláda

    Netradiční marmeládu připravíme z jemně nastrouhané mrkve, doměkka uvařené s citrónovou šťávou a cukrem. Připravíme hustou kaši, kterou plníme malé skleničky a hned je otočíme víčkem dolů. Marmeládu mažeme na pečivo s máslem, ale je skvělá i k plnění koláčů a šátečků nebo k oslazení přesnídávky ze strouhaných jablek.

    15 z 16

    Bleskové jablkové koblížky s mrkví

    Bleskové jablkové koblížky s mrkví

    Smažené koblihy jsou noční můrou všech, co dbají na správnou životosprávu. Možná ale mlsání není tak škodlivé, jak si představujeme. Zkusíme do těsta přidat jogurt, strouhaná jablka a mrkev. Tradiční koblihy sice z těsta nevytvoříme, ale jejich sestry nám budou chutnat téměř stejně. Díky jogurtu koblihy méně nasáknou tukem.

    16 z 16

    Mrkvové bramboráky

    Mrkvové bramboráky

    Není obvyklé přidávat do bramboráků mrkev - někdy ale není zbytí, když máme poslední brambory a hodně hladových strávníků. Mrkev v těstě vůbec nevadí, i když jsou placky nasládlé - někomu bude ochucení bramboráků více chutnat, jiný uvítá zpestření jídelníčku a vyzkoušení nového receptu.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli