Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestr se tradičně slaví poslední den v roce, 31. prosince. Je to den oslav, veselí, zábavy, jídla a pití, který vrcholí o půlnoci. V tu chvíli se loučíme se starým rokem a vítáme rok nový - plný plánů, předsevzetí a nadějí.

Oslava Silvestra v rodině s malými dětmi nebo se staršími rodiči probíhá jinak, než s partou přátel, kteří nemusí brát ohledy na věkové rozdíly. Tomu odpovídá i výběr jídla a pití. Tučné a pálivé pokrmy spolu s alkoholem si nikdo nemusí odpírat.

1/16

    1 z 16

    Obložené mísy a talíře

    Obložené mísy a talíře

    Obložené talíře zvládne každý začátečník. Základem jsou různé potraviny, esteticky naskládané na tácky a podnosy. Součástí pohoštění jsou vidličky a malé talířky. Pro švédský stůl se hodí oddělit sýrové, šunkové a zeleninové talíře. Každý se obslouží sám a vybere si to, co mu nejvíc chutná.

    3 z 16

    Chlebíčky s pomazánkou z uzené makrely

    Chlebíčky s pomazánkou z uzené makrely

    Chlebíčky jsou oblíbeným pohoštěním, které nesmí chybět na žádné oslavě. Jsou barevnou paletou chutných ingrediencí, poskládaných do jednoduchých, ale i složitých tvarů a ozdob. Základem je veka nebo bageta s máslem či pomazánkou, na které jsou naskládány jednotlivé suroviny tak, aby spolu navzájem ladily.

    4 z 16

    Ovar s jablkovým křenem

    Ovar s jablkovým křenem

    Ovar není jen zabíjačkovou pochoutkou, ale také nedílnou součástí silvestrovského menu. Vepřová kolena vložíme do studené vody spolu s cibulí, česnekem a dochutíme celým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Po uvaření podáváme ovar s chlebem, hořčicí a křenem - z vývaru je báječná česnečka.

    7 z 16

    Utopenci v okurkovém nálevu

    Utopenci v okurkovém nálevu

    Naložené buřty s cibulí v kořeněném sladkokyselém nálevu jsou retro pochoutkou, která patří k pivu a vínu nejen v hospodě a restauraci, ale i u nás doma. Připravíme je dostatečně předem, aby se dokonale protáhly. Pokud si chceme ušetřit práci, naložíme buřty a cibuli s kořením do obyčejného okurkového láku.

    8 z 16

    Kuřecí paličky pečené v marinádě

    Kuřecí paličky pečené v marinádě

    Malé kousky kuřecího masa s kostí jsou oblíbené pro svou jemnou chuť a snadnou manipulaci. Paličky naložíme do marinády a večer je upečeme. Jsou za hodinu hotové. Chutnají s pečivem a salátem, ale i s opečenými bramborami. Zbytek masa obereme z kostí a obložíme jím plátky veky či bagety.

    11 z 16

    Slaný dort pro Honzu

    Slaný dort pro Honzu

    Slané dorty jsou spoustou chlebíčků v jednom. Připravujeme je z toustového chleba nebo slaného pečiva a skládáme je na sebe, promazané pomazánkami a plněné sýrem, šunkou či zeleninou. Povrch dortu potřeme pomazánkou, ozdobíme majonézou, sýrovými trubičkami, salámovými růžemi a lístky z vykrajované zeleniny.

    12 z 16

    Biftek

    Biftek

    Pro několik dobrých přátel se pro jednou plácneme přes kapsu a koupíme kvalitní steakové hovězí maso. Stačí jen pár minut opékání na pánvi z každé strany a jídlo je na stole. Maso dochutíme solí a hrubým pepřem a podáváme s předem připraveným dipem, hranolkami či bílým pečivem a zeleninovým salátem.

    13 z 16

    Tortily s baby špenátem a lososem

    Tortily s baby špenátem a lososem

    Tortily jsou placky, které naplníme čímkoliv, co najdeme ve spíži. Použijeme pokrájenou zeleninu, salát, špenát, sýr, uzeninu i tepelně upravené maso. Po srolování je opečeme na kontaktním grilu nebo v troubě a rozkrojíme našikmo na dvě poloviny (nebo na kolečka). Podáváme je s majonézovým česnekovým dipem.

    14 z 16

    Buřty na černém pivě

    Buřty na černém pivě

    Úžasný pokrm ze špekáčků, cibule, česneku, zeleniny, rajčatové šťávy a černého piva vznikne po upečení všech ingrediencí v remosce nebo v pekáčku v troubě. Jednoduchý pokrm nepotřebuje žádnou speciální přípravu, ale jeho chuť je famózní. Pikantní buřty potěší všechny naše přátele na silvestrovské oslavě.

    15 z 16

    Tatarák Habunda

    Tatarák Habunda

    Příprava kvalitního hovězího masa na tatarský biftek je doménou mužů. Maso musí namlít nebo naškrábat, smíchat ho se žloutky, cibulí, česnekem, kořením a dochucovadly, které z něj učiní pokrm pro bohy. Pro typicky mužský večírek je tatarák s topinkou přesně tím pravým, na čem si na Silvestra pochutnají.

    16 z 16

    Dokonalá zelňačka

    Dokonalá zelňačka

    Skvělá zelňačka patří mezi tradiční silvestrovské pokrmy. Polévka je plná cibule, česneku, brambor, kysaného zelí a koleček pikantní klobásy nebo kousků uzeného masa. Maďarská a slovenská varianta polévky obsahuje mletou papriku a nezahušťuje se - ale my ji zahustíme hladkou moukou nebo jíškou, aby byla vydatnější.

1/16

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky