Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 304 kJ / 1 507 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 204,91 g |
Tuky | 59,26 g |
Vláknina | 10,50 g |
Cholesterol | 1,44 g |
Sodík | 4,81 g |
Sůl | 11,35 g |
Sacharidy | 35,58 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do potravinové fólie a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C (kdyby se tam náhodou nacházel nějaký sajrajt). Zhruba o 5 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme pozvolna rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř, do dřezu nebo na mísu a necháme rozmrznout.
Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě). Krok 2: Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience. Krok 3: Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně). Krok 4: Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně.
Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na "SÁDLE". Topinka je pouze "NOSIČ", takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...
Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě). Krok 2: Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience. Krok 3: Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně). Krok 4: Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně.
Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na "SÁDLE". Topinka je pouze "NOSIČ", takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...
Zveřejněno 26. 2. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tatarák Habunda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8ZMm
Moje poznámka
Tatarák Habunda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8ZMm
Nejnovější recepty
Květákový nákyp
Přidáno před 27 minutami
Drůbeží špízy s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové medailonky na zeleném pepři
Přidáno před 9 hodinami
Pečené papriky s mozzarellou
Přidáno před 11 hodinami
Kosmatice na sladko vhodné i pro diabetiky
Přidáno před 23 hodinami
Párečky v těstíčku
Přidáno 19. 5. 2025 18:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřové plátky na kmíně s rýží
Veraap před 1 hodinou
Guláš z multifunkčního hrnce
Nora. před 5 hodinami
Babiččina koprová omáčka
Sefiragold před 5 hodinami
Knedlík houskový jednoduchý a rychlý
Sefiragold před 5 hodinami
Mřížkový koláč - osvědčený
hana.jenikovska před 6 hodinami
Drůběží v peřině
Dadka0 před 8 hodinami
Roláda z BeBe sušenek
natalietiserova6 před 8 hodinami
Pikantní fazolková polévka s bramborem a koprem
limosek před 11 hodinami
Játrový sýr podle ČSN
19488 před 21 hodinami
Domácí vlašský salát
Sefiragold 19. 5. 2025 18:00
Tématické fráze:
mletí masa na tatarak,
tatarak do mrazaku,
jak se dělá tatarak,
tatarák z mrazáku,
zkazeny tatarák,
tatarak recept 1 na kg,
krajeni cibule na drobno nozem ručně,
tatarak ze zmrzleho masa,
tatarák ze starého chleba,
tatarák recept,
mražení masa na tatarák,
tatarak z 1,5 kg masa,
tatarak 1.5kg recept,
tatarak 1 kg,
může se dát tatarák do do mrazáku,
da se mrazit na tatarák,
má se tatarák mrazit,
maso na tatarák z mrazáku,
tatarák na osobu,
z ceho vseho se dela tatarak
Suroviny:
hovězí zadní,
cibule,
žloutek,
hořčice plnotučná,
omáčka sojová,
omáčka chilli,
paprika sušená sladká,
pepř mletý,
chilli,
česnek
Komentáře (20)
maris: asi je myšleno tohle udělátko:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=j2...
tomu nerozumím, přece tataráka děláme z rozmrzlého masa a nejíme ho "trochu zmrzlý", i když je možná červenější
nebo jak jsi to myslel ?
potom ještě jedna technická otázka, jak se krájí cibule hnětačem na těsto ? Já znám - i mám na těsto jen hnětací háky a s těmi by to fakt nešlo
já, pokud chci krájet cibuli a nebrečet u toho jak u Angeliky, používám tohle:
https://fuf.cz/p/171854/tescoma-handy-643690-multi...
myšleno samozřejmě tu sestavu s noži, aby si to někdo špatně nevyložil