Ořechy s jablečným karamelem: Zkusíte letos tradiční druh cukroví v jiném kabátku?
Plněné ořechy jsou tradičním druhem pečeného vánočního cukroví, bez kterého se tabule našich babiček neobešla. Recept na ořechy s jablečným karamelem je součástí seriálu s názvem "Vánoce s Josefem Maršálkem".
Skořápky z ořechového těsta se plní nejrůznějšími krémy, tentokrát se však ke slovu dostane specifický jablečný karamel, který dodá tradičnímu cukroví moderní nádech. Vyzkoušejte letos trošku jiné pojetí plněných ořechů a bodujte na plné čáře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit ořechy s jablečným karamelem
Na 30 kusů ořechů plněných jablečným karamelem potřebujete 110 g másla, 75 g moučkového cukru, 165 g hladké mouky, 90 g mletých vlašských ořechů, 1 g mleté skořice a 1 g soli. Na jablečný karamel si připravte 120 g cukru krupice, 70 g jablečného moštu, 125 g másla, 100 g smetany, 2 g mořské soli a 1 svitek skořice.
- Z másla, moučkového cukru, mouky, mletých ořechů, skořice a soli vypracujte hladké a kompaktní těsto. Formičky na ořechy lehce vymažte máslem.
- Troubu dejte včas předehřát na 160 °C.
- Z těsta odebírejte podobně velké kousky, které jemně vmačkávejte do formiček tak, aby ve středu vnikla prohlubeň (musí být přeci místo na chutnou náplň).
- Těsto mačkejte především do stran formiček, protože během pečení lehce steče.
- Naplněné formičky skládejte na plech, který následně vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut - cukroví hlídejte a řiďte se zkušenostmi s troubou.
- Ještě vlažné ořechy vyklepněte z formiček a nechte je volně vychladnout.
- Na jablečný karamel smíchejte cukr, jablečný mošt, sůl a skořici a svařte ve větším hrnci do zlatavého karamelu.
- Za stálého míchání zalijte vzniklý karamel horkou smetanou, a to raději po menších dávkách, protože karamel vzkypí. Buďte při tomto kroku velmi opatrní, abyste se nepopálili. Následně přidejte máslo a směs přiveďte opět k varu.
- Směs odstavte z ohně, vyjměte svitek skořice a nechte mírně vychladnout. Poté ji tyčovým mixérem rozšlehejte dohladka a nechte nejlépe přes noc vychladit v lednici. Druhý den směs vyšlehejte do jemného a hladkého krému.
- Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a po dvou kouscích jím slepujte ořechy k sobě. Plněné ořechy skladujte na suchém a chladném místě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ořechy můžete upéct z tmavého či světlého těsta a plnit je nejrůznějšími krémy podle vašich chutí a zvyklostí. Také je lze po naplnění máčet v čokoládě, nebo jen posypat jemnou vrstvou moučkového cukru. Tak jak to letos zkusíte vy?
Podívejte se na další díly ze seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře