Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné ořechy jsou tradičním druhem pečeného vánočního cukroví, bez kterého se tabule našich babiček neobešla. Recept na ořechy s jablečným karamelem je součástí seriálu s názvem "Vánoce s Josefem Maršálkem".

Skořápky z ořechového těsta se plní nejrůznějšími krémy, tentokrát se však ke slovu dostane specifický jablečný karamel, který dodá tradičnímu cukroví moderní nádech. Vyzkoušejte letos trošku jiné pojetí plněných ořechů a bodujte na plné čáře.

Jak připravit ořechy s jablečným karamelem

Na 30 kusů ořechů plněných jablečným karamelem potřebujete 110 g másla, 75 g moučkového cukru, 165 g hladké mouky, 90 g mletých vlašských ořechů, 1 g mleté skořice a 1 g soli. Na jablečný karamel si připravte 120 g cukru krupice, 70 g jablečného moštu, 125 g másla, 100 g smetany, 2 g mořské soli a 1 svitek skořice.

  1. Z másla, moučkového cukru, mouky, mletých ořechů, skořice a soli vypracujte hladké a kompaktní těsto. Formičky na ořechy lehce vymažte máslem.
  2. Troubu dejte včas předehřát na 160 °C.
  3. Z těsta odebírejte podobně velké kousky, které jemně vmačkávejte do formiček tak, aby ve středu vnikla prohlubeň (musí být přeci místo na chutnou náplň).
  4. Těsto mačkejte především do stran formiček, protože během pečení lehce steče.
  5. Naplněné formičky skládejte na plech, který následně vložte do předehřáté trouby a pečte 20–25 minut - cukroví hlídejte a řiďte se zkušenostmi s troubou.
  6. Ještě vlažné ořechy vyklepněte z formiček a nechte je volně vychladnout.
  7. Na jablečný karamel smíchejte cukr, jablečný mošt, sůl a skořici a svařte ve větším hrnci do zlatavého karamelu.
  8. Za stálého míchání zalijte vzniklý karamel horkou smetanou, a to raději po menších dávkách, protože karamel vzkypí. Buďte při tomto kroku velmi opatrní, abyste se nepopálili. Následně přidejte máslo a směs přiveďte opět k varu.
  9. Směs odstavte z ohně, vyjměte svitek skořice a nechte mírně vychladnout. Poté ji tyčovým mixérem rozšlehejte dohladka a nechte nejlépe přes noc vychladit v lednici. Druhý den směs vyšlehejte do jemného a hladkého krému.
  10. Krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou a po dvou kouscích jím slepujte ořechy k sobě. Plněné ořechy skladujte na suchém a chladném místě.

Ořechy můžete upéct z tmavého či světlého těsta a plnit je nejrůznějšími krémy podle vašich chutí a zvyklostí. Také je lze po naplnění máčet v čokoládě, nebo jen posypat jemnou vrstvou moučkového cukru. Tak jak to letos zkusíte vy?

Podívejte se na další díly ze seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli