Perníčky jako jeden z druhů vánočního cukroví: Ozdobí stůl a provoní domov
Perníčky jsou drobné sladké cukroví z medového těsta s výraznou chutí koření - skořice, hřebíčku, kardamomu, badyánu, anýzu a jiných. Perníčky se nechávají čisté nebo se zdobí bílkovou polevou a slepují povidly.
Perníčky, které budou součástí vánočního aranžmá talířů s cukrovím, jsou na rozdíl od dekorativních perníčků tenké, světlé a jen skromně ozdobené nebo naopak plněné a oblé. Jejich velikost bývá podobná ostatnímu cukroví - kolem 3–4 cm.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto připravit na perníkové cukroví
Těsto je řídké - nelekejme se konzistence, protože zase ztuhne:
- 250 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 60 g tekutého medu (ne horkého)
- 70 g rozehřátého vlahého másla
- 1 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky sody
- 1 vejce
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat ploché perníčky
Těsto vyválíme na plát o tloušťce 3 mm. Postupně vykrájíme malé tvary formičkami na cukroví s vánočními motivy - stromek, hvězdička, zvonek. Plech vyložíme pečicím papírem a vykrájené tvary na něj přeneseme. Plech vložíme do trouby, vyhřáté na 170 °C. Perníčky musíme bedlivě hlídat, aby se nespálily. Po vyjmutí z trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem - budou pak krásně lesklé a hladké. Pokud preferujeme pěkně oblé perníčky, zvolíme těsto o tloušťce 5–6 mm.
Jak upéct plněné perníčky
Z rozváleného plátu těsta vykrájíme jednodušší tvary - například kolečka. Na polovinu z nich naneseme do středu hustá švestková povidla, přiložíme druhé kolečko a okraje pevně stiskneme k sobě. Pokud druhou polovinu koleček vykrájíme z plátu s otisknutým vzorem (šablony s motivy) a potřeme je po upečení kakaem, rozpuštěným v trošce vody, budou mít perníčky jedinečný vzor - například dřeva.
Upečené perníčky necháme odpočinout do druhého dne a pak je ozdobíme bílkovou polevou. K ozdobení použijeme jednoduché vzory, které pak nebudou rušit celkový dojem z vánočního cukroví na svátečním stole.
Už jste někdy zkoušeli zdobit perníčky? Správně hustá bílková poleva je základem úspěchu. Připravte si ji podle našeho videa:
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře