Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou drobné sladké cukroví z medového těsta s výraznou chutí koření - skořice, hřebíčku, kardamomu, badyánu, anýzu a jiných. Perníčky se nechávají čisté nebo se zdobí bílkovou polevou a slepují povidly.

Perníčky, které budou součástí vánočního aranžmá talířů s cukrovím, jsou na rozdíl od dekorativních perníčků tenké, světlé a jen skromně ozdobené nebo naopak plněné a oblé. Jejich velikost bývá podobná ostatnímu cukroví - kolem 3–4 cm.

Jaké těsto připravit na perníkové cukroví

Těsto je řídké - nelekejme se konzistence, protože zase ztuhne:

Smícháme mouku, cukr, sodu a koření. Přidáme tekuté ingredience a pomocí robota vymícháme kašovité těsto. Důkladně ho zpracujeme, aby bylo jemné, vláčné a bez hrudek. Vložíme ho do mikrotenového sáčku a minimálně na 24 hodin uložíme do lednice. Pokud necháme těsto v míse, ztuhne v ní a budeme ho velmi obtížně vyjímat ven.

Jak tvarovat ploché perníčky

Těsto vyválíme na plát o tloušťce 3 mm. Postupně vykrájíme malé tvary formičkami na cukroví s vánočními motivy - stromek, hvězdička, zvonek. Plech vyložíme pečicím papírem a vykrájené tvary na něj přeneseme. Plech vložíme do trouby, vyhřáté na 170 °C. Perníčky musíme bedlivě hlídat, aby se nespálily. Po vyjmutí z trouby je potřeme rozšlehaným vajíčkem - budou pak krásně lesklé a hladké. Pokud preferujeme pěkně oblé perníčky, zvolíme těsto o tloušťce 5–6 mm.

Jak upéct plněné perníčky

Z rozváleného plátu těsta vykrájíme jednodušší tvary - například kolečka. Na polovinu z nich naneseme do středu hustá švestková povidla, přiložíme druhé kolečko a okraje pevně stiskneme k sobě. Pokud druhou polovinu koleček vykrájíme z plátu s otisknutým vzorem (šablony s motivy) a potřeme je po upečení kakaem, rozpuštěným v trošce vody, budou mít perníčky jedinečný vzor - například dřeva.

Upečené perníčky necháme odpočinout do druhého dne a pak je ozdobíme bílkovou polevou. K ozdobení použijeme jednoduché vzory, které pak nebudou rušit celkový dojem z vánočního cukroví na svátečním stole.

Už jste někdy zkoušeli zdobit perníčky? Správně hustá bílková poleva je základem úspěchu. Připravte si ji podle našeho videa:

Sladké drobečky

Pokud se bojíme použití syrových bílků v polevě, můžeme si koupit polevu s názvem královská glazura, kterou ušleháme s vodou do potřebné konzistence - husté k malování a řidší k vylévání perníčků. Do ještě vlhké polevy můžeme přilepit další dekorace - například barevný cukrový máček.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky