Podomácku vyráběných likérů je mnoho druhů, vybírejte
Doma vyráběné likéry oceníme jako jedlý (pitný) dárek, ale i chutné zpracování úrody nebo zajímavých surovin. Spoustu likérů ochutnáme kolem svátků, ať už to jsou Vánoce, Silvestr nebo rodinné oslavy. Jaro a léto nabízí suroviny z přírody, které je škoda nechat nezpracované do lahodného moku.
Nabídnout dospělým jako součást pohoštění sklenku domácího likéru patří k dávným zvykům, které známe od babiček i z literatury. Likérů je velké množství druhů, většinou se hlavní složka promíchá s cukrem a lihovinou, které nápoj zároveň konzervují. Likéry jsou také častou součástí moučníků, dezertů nebo cukrovinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ovocné likéry
Ovocná šťáva na likér musí být čirá, aby budoucí likér měl jiskru a nebyl zakalený. Toho docílíme překapáním přes husté plátno. Některé ovocné šťávy můžeme ještě ochutit bylinami nebo kořením. Alkohol, který do likéru přidáváme, může být například čistý líh, rum, vodka. Záleží na typu likéru a požadované chuti. Ovocné likéry lze vyrábět postupně podle toho, které ovoce zrovna dozrává.
Citrusové likéry
Citrusové likéry tvoří zvláštní složku ovocných likérů, protože se u nás citrusy běžně v domácnostech nepěstují. Jsou obvykle čiré, velmi aromatické a chutné. Jejich výroba bývá složitější, ovoce se maceruje, aby se uvolnilo co nejvíce vůně a chuti, ale práce se vyplatí, protože vznikne velmi lahodné pití.
Ořechové (mandlové) likéry
Vyrobit doma ořechový likér není složité. Naučit se to můžete podle našeho článku. Potřebujete na to ořechy (mandle) v tzv. mléčné zralosti, kdy jdou lehce propíchnout nebo krájet.
Krémové likéry
Základem bývá mléčná složka, často kondenzované slazené mléko. Jako základní ochucení volíme čokoládu, kávu, karamel, mandlový pudink apod. Jejich výroba je jednoduchá, většinou si s ní poradí i začátečníci.
Vaječné likéry
Asi nejznámějším a nejběžnějším mléčným likérem je vaječný. Recept na přípravu toho nejlepšího má určitě každá rodina. Některý je pracnější, ale známe i velmi jednoduché a rychlé. Klasikou jsou žloutky ušlehané s cukrem, někdy zahřívané v mléce do zhoustnutí.
Bylinné likéry
Oblíbené likéry s vůní bylinek se často užívají jako lék nebo digestiv po jídle. Známé jsou likéry z máty, anýzu, pelyňku nebo hořce. Výluhy z bylin se někdy přibarvují, ale pro domácí užití to není potřeba. V obchodní síti jsou oblíbené Becherovka, Pepermintka (zelená), Benediktinka, Karpatská hořká, Absint, Praděd apod.
Kořeněné likéry
I koření bývá základem likérů, známá z obchodů je třeba Kmínka, Anýzovka, Čert, Krvesaj, z cizích Pastis nebo Jägermaister. Díky kořeněné chuti slouží opět většinou na spravení přesyceného žaludku.
Jako inspiraci jsme pro vás vybrali videorecept na výborný Bezinkový likér, který je nejen chutný, ale má navíc zdravotní benefity.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře