Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka je základ, říkávaly naše babičky a věděly proč. Poctivá polévka vám dodá sílu a pořádně vás prohřeje. Podívejte se na výběr oblíbených polévek, které vás v zimním nečase stoprocentně nakopnou a příjemně naladí.

Mezi polévky, které nás nejvíce zasytí a zahřejí, patří bezesporu ty krémové. K přípravě krémových polévek potřebujete často ponorný mixér a zjemňující složku, třeba smetanu. A pokud nepatří krémové polévky mezi vaše oblíbené, určitě si vyberete mezi těmi, které jsou husté a obsahují hodně ingrediencí. 

1/15

    1 z 15

    Dýňová polévka

    Dýňová polévka Video

    Dýňová polévka má krémovou konzistenci a nezaměnitelně nasládlou a delikátní chuť. Pro svou sytě oranžovou barvu je ne nadarmo nazývána královnou podzimních polévek. Polévka bude na talíři vypadat famózně, když ji dozdobíte opraženými dýňovými semínky a zakysanou smetanou.

    2 z 15

    Fazolová gulášovka

    Fazolová gulášovka

    Hustá gulášová polévka je velmi vydatná a plná chuti. V případě fazolové gulášovky je dobré vzpomenout si den předem na namočení fazolí, díky kterému se zkrátí doba vaření a fazole nebudou tak nadýmavé. Pokud ale doma máte fazole v plechovce, můžete se hned pustit do vaření. 

    3 z 15

    Čočková polévka

    Čočková polévka Video

    Čočková polévka je velmi oblíbenou zahřívací polévkou, kterou rády vařívaly už naše babičky. Je skvělým zdrojem luštěnin, díky kterým na dlouhou dobu zasytí. Bezesporu do ní patří spousta sušené majoránky a uzenina podle vaší chuti. Na poctivé čočkovce si pochutná celá rodina.

    4 z 15

    Bílá houbová polévka s pórkem a bramborem

    Bílá houbová polévka s pórkem a bramborem

    Kdy jindy si udělat pořádně hustou houbovou polévku s bramborami, než právě na podzim? Tato polévka je navíc doplněná pórkem a smetanou, díky které v kombibnaci s houbami trochu připomíná kulajdu. Pokud nemáte čerstvé houby, použijte ty sušené a hotovou polévku dozdobte čerstvou petrželkou.  

    5 z 15

    Česnečka

    Česnečka Video

    Česneková polévka je velmi oblíbená, a přesto k její přípravě nepotřebujete mnoho. Do základu vám stačí česnek, brambory, vývar nebo voda a majoránka. Polévku můžete ale vylepšit opečeným chlebem, sýrem nebo vejcem. Kdyby vás klasická česnečka omrzela, můžete zkusit její krémovou verzi.

    6 z 15

    Květáková podzimní polévka

    Květáková podzimní polévka

    Tato květáková polévka sice není krémová, ale je plná další zeleniny, takže vás určitě zasytí i zahřeje. Kromě květáku v ní najdete zeleninu, která k sobě ladí - mrkev, hrášek a kukuřici. Zahuštěná je jíškou z krupičky a každý si v ní najde to své.

    7 z 15

    Krémová polévka z červené řepy

    Krémová polévka z červené řepy Video

    Polévka z červené řepy stoprocentně patří k podzimnímu období, to totiž nastává období její sklizně. Tato polévka je díky řepě velmi výživná a díky smetaně krásně krémová a má jemnou chuť. Neobvyklá růžová barva polévky bude zaručeně lákat k ochutnání i děti. 

    8 z 15

    Boršč

    Boršč Video

    Boršč je typická východoslovanská polévka, která ale našla své zastoupení i u nás. Co do počtu ingrediencí boršč zaujímá první příčku. Jde ale o ingredience snadno dostupné - řepu, zelí nebo mrkev najdete na podzim možná i na svých záhonech. Tato polévka je plná různých druhů masa, takže druhý chod jistě nebude třeba. 

    10 z 15

    Hrášková polévka

    Hrášková polévka Video

    Hrášková polévka je za chvíli hotová a díky smetaně je krásně krémová. I když čerstvý hrášek na podzim ve svých zahradách už nenajdete, stejně dobře vám pro tuto polévku poslouží i hrášek mražený nebo sterilovaný v plechovce. Na talíři ji můžete posypat opečenými krutony.

    11 z 15

    Krémová cibulačka

    Krémová cibulačka

    Původ cibulové polévky bychom hledali ve Francii, kde je zvykem podlévat ji bílým vínem. Tato krémová verze se smetanou vás zaručeně dostane svou jemnou a výtečnou chutí, i když na ni nepotřebujete mnoho. Nezapomeňte k ní udělat křupavý opečený chléb.

    12 z 15

    Smetanová pórková polévka

    Smetanová pórková polévka

    Na pórkovou polévku existuje nespočet ověřených receptů. Někdo nedá dopustit na vaječné kapání, jiný vajíčko v polévce jen rozmíchá. Svou chutí vás možná překvapí tato krémová verze polévky, která je kromě smetany dochucená ještě taveným sýrem

    13 z 15

    Pikantní rajčatová polévka s fazolemi

    Pikantní rajčatová polévka s fazolemi

    Fanoušky ostrých chutí potěší tato pikantní rajčatová polévka s kajanským pepřem, zázvorem a pálivou paprikou, která je i dobrým zdrojem luštěnin, je totiž obohacená o fazole. Můžete do ní použít rajčatové pyré, ale skvěle se hodí i rajčatový džus

    14 z 15

    Vydatná zelná polévka

    Vydatná zelná polévka

    Zelná polévka, lidově řečeno "zelňačka" je tradiční českou polévkou, která kromě kysaného zelí obsahuje brambory a uzeninu. Použít můžete slaninu, klobásu nebo uzené maso. Ke konci vaření se do ní přilévá smetana. Milovníci pikantních jídel si ji mohou dochutit trochou chilli. 

    15 z 15

    Thajská polévka

    Thajská polévka

    Pokud máte rádi orientální kuchyni, tato thajská polévka vám jistě zachutná. Typická je pro ni pikantní chuť, která je zjemněná kokosovým mlékem. Maso můžete zvolit kuřecí, ale i tresku nebo krevety. Spolu se zeleninou a masem jsou v ní ještě rýžové nudle. Tato polévka vás výborně zahřeje a naplní.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky