Polevy na cukroví a moučníky: Kvalitní poleva není jen rozpuštěná čokoláda
Poleva je hustá sladká směs surovin, která po nalití na cukroví, zákusky či dorty ztuhne, a vytvoří hladkou a lesklou krustu. K přípravě polevy se nejčastěji používá čokoláda, cukr, máslo, smetana nebo bílky s cukrem.
Poleva je korunou každého moučníku, zákusku a cukroví. Osladí je, ozdobí a schová nedostatky - zvláště pokud do ještě vlhké polevy přilepíme jedlé dekorace. Některé polevy patří tradičně ke konkrétním moučníkům, s jinými můžeme experimentovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- K čemu se používá sladká poleva
- Rozdíl mezi čokoládou a polevou
- Jak se připravuje cukrová poleva
- Jak udělat čokoládovou polevu
- Jak se dělá sladká bílková poleva
- Jak na polevu z práškového kakaa
- Jak na čokoládovou krájecí polevu
- Jak udělat stékanou polevu na dort
- Čím můžeme obarvit bílou polevu
- Jaké polevy použijeme na cukroví
1
K čemu se používá sladká poleva
Polevu použijeme k ochucení a ozdobení moučníků, cukroví a sladkého pečiva. Směs vytvoří na povrchu hladkou a pevnou krustu, díky které těsto neokorá a nedrobí se. Zároveň se schovají drobné nedostatky na povrchu. Na ještě vlhkou polevu můžeme přilepit cukrářské dekorace, kokos, oříšky a čokoládu.
2
Rozdíl mezi čokoládou a polevou
Čokoládu stačí rozpustit ve vodní lázni a použít k polití drobného pečiva nebo k namáčení ovoce, truffles a nepečeného cukroví. Po ztuhnutí je čokoláda tvrdá. Polevy jsou směsi čokolády, smetany, másla a cukru, kterými se polévají moučníky a zákusky - povrch je měkký a při krájení nepraská.
3
Jak se připravuje cukrová poleva
Cukrová poleva se nazývá fondánová - na rozdíl od jiných polev je složená jen z cukru a trochy vody. Cukr svaříme na hustý sirup, který ve studené vodní lázni chladíme a důkladně mícháme tak dlouho, dokud nevznikne bílá hmota - fondán. Poléváme jím cukroví a měkké pečivo - koblihy nebo zákusky - věnečky.
4
Jak udělat čokoládovou polevu
Nejoblíbenější polevou je taková, která je lesklá a hladká. Připravíme ji z tabulkové nebo pecičkové čokolády, kterou rozehřejeme ve vodní lázni a smícháme se ztuženým tukem, kakaovým máslem, horkou smetanou nebo s pár kapkami vařící vody. Tekutina musí být horká, aby se poleva nesrazila.
5
Jak se dělá sladká bílková poleva
Ke zdobení tradičních perníčků použijeme polevu z prosátého moučkového nebo pudrového cukru a bílků pokojové teploty. Důkladným třením obou ingrediencí získáme hustou bílou polevu, která dobře udrží tvar tenké linky; povrch vylité plochy se dokáže srovnat do hladké lesklé roviny.
6
Jak na polevu z práškového kakaa
Z práškového kakaa připravovaly polevu už naše babičky. V kastrůlku rozpustíme máslo a když trochu vychladne, přidáme prosátý moučkový cukr, kakao a pár lžiček horké smetany nebo vařící vody. Směs důkladně vymícháme metlou a hned naneseme na moučník - rychle totiž ztuhne.
7
Jak na čokoládovou krájecí polevu
Při krájení dortů, řezů, zákusků a rolád je důležité, aby poleva nepraskala a nelámala se. Připravíme si báječnou krájecí polevu z čokolády, kterou nastavíme další ingrediencí - olejem, zakysanou smetanou, horkým máslem, smetanou či vařící vodou. Směs důkladně vymícháme a nalijeme na moučník.
8
Jak udělat stékanou polevu na dort
Okraje dortu můžeme ozdobit stékanou polevou - čokoládovou i fondánovou. Připravíme ji stejně jako na krájecí polevu - musí být jemná, ale měkká, jinak se při sesedání či krájení dortu poláme. Pomocí lžičky nebo sáčku s ustřiženou špičkou necháme polovychladlou čokoládu stékat v pramíncích dolů.
9
Čím můžeme obarvit bílou polevu
Nejvhodnější je použití jedlé potravinářské barvy, kterou dávkujeme jen po kapkách, aby výsledný odstín nebyl příliš křiklavý. Pokud jedlé barvy odmítáme a chceme dát přednost přírodním barvivům (ovocné extrakty), rozpustíme je v kapce vařící vody nebo smetany - jinak se poleva může srazit.
10
Jaké polevy použijeme na cukroví
Vánoční cukroví je drobné a musí vydržet mnohem déle než zákusky - k jejich ozdobení proto použijeme jen rozpuštěnou čokoládu. Máme na výběr z hořké, mléčné, bílé a růžové. Světlou polevu připravíme z moučkového cukru smíchaného s vodou, rumem, sirupem nebo citronovou šťávou.
Komentáře