Snídaňová kaše s gofiem

Suroviny

5 lžic bezlepkových vloček (např. jahelných, pohankových nebo bezlepkových ovesných)
1 lžíce kukuřičného gofia
1 lžíce konopných semínek
1 lžička chia semínek
rostlinné mléko (sojové, rýžové, mandlové…)
na oslazení podle chuti například třtinový cukr, stevia, med, agávový sirup…

Postup přípravy receptu

  1. Kukuřičné gofio zalijeme třemi polévkovými lžícemi vody (nebo mléka) a důkladně vymícháme, až získáme hladkou kašičku bez hrudek.

  2. Poté rozředíme horkým rostlinným mlékem, vmícháme semínka a vločky, osladíme podle chuti a necháme alespoň 15 minut odstát, aby se vločky a semínka nasákly tekutinou.

  3. Před podáváním můžeme ozdobit například semínky, oříšky nebo ovocem.

  4. Gofio je možné vmíchat do jakékoli snídaňové kaše, dodá jí tak vitamíny a minerály. Kaši můžeme dochutit například kakaem, skořicí, kardamomem, datlovým sirupem, sušeným nebo čerstvým ovocem, strouhanými oříšky a podobně.

Poznámka od kuchařky

Gofio je pražená celozrnná mouka, nejčastěji kukuřičná, ale může být i pšeničná nebo ovesná. Vyrábí se z celých zrn, která se před rozemletím opraží. Je to nejstarší potravina Kanárských ostrovů. Už před více jak 2000 lety ho vyráběli Guančové, jejich původní obyvatelé. Gofio po staletí tvořilo základ stravy Kanářanů a pomohlo jim přežít časté hladomory. V 15. století si gofio oblíbili i mořeplavci, nechybělo ani na lodích Kryštofa Kolumba.

Kukuřičné gofio se dodává v několika variantách podle stupně opražení. Je možné ho používat na vaření a pečení, ale i bez tepelné úpravy, například do nápojů nebo nepečených dezertů. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů: vitamíny B1, B2, B3, C, železo, vápník, hořčík, draslík a sodík; je bohaté na bílkoviny a vlákninu a je lehce stravitelné. Vyrábí se zásadně z kukuřice, která není geneticky modifikovaná.

Gofio můžete zakoupit v eshopu http://www.el-gofio.cz/.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz.

Komentáře k receptu Snídaňová kaše s gofiem

  • popoluska340 popoluska340

    Gofio som este nikde nevidela,ale ani nepocula o nom.Ked zozeniem,kupim a vyskusam.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    petram: díky. Jestli potkám (nebo vyptám - fakt jsem to ještě neviděla), zkusila bych v něčem zcela neochuceném (ty nejobyčejnější rohlíky apod.), aby vynikla jeho chuť;-)

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    cathleen: Když budeš mít možnost, vyzkoušej ho na pečení. Jednou jsem z něj ochutnávala bábovku a byla skvělá, je to opravdu neobvyklá chuť.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    U tebe se člověk dozví vždycky něco nového :yes: gofio jsem neznala, díky:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: snídaňové kaše snidaňová kaše snídaňova kaše bez mléka recept na dezert z kanarskych ostrovu kukuřičný kaše s banánem gofio kukuřičný gofio snídaňové kaše bez mléka uprava pohankových vloček snídaňová kaše bezlepková recept snídaňová kaše recept snídaňové kaše recept recepty snídaňové kaše gofio recept piti