Jak vytvořit úžasné citronové měsíčky? Ochuťte je ořechy, čokoládou a rumem. O skvělou chuť se postará citronová poleva
Citronové měsíčky jsou v řadě domácností jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. A není divu, jejich chuť je jedinečná. A protože se jednotlivé recepty liší, můžeme si vybrat ten, který pro nás bude nejlákavější.
Než se do měsíčků pustíme, připravíme si nejprve dostatek vyloupaných vlašských ořechů. A aby nám to šlo rychleji, můžeme vyzkoušet rady, které tuto činnost usnadní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těsto na citronové měsíčky
Na citronové měsíčky, nebo také půlměsíce, připravíme poměrně husté těsto, jehož základem je:
- mouka - většinou polohrubá, ale některé recepty počítají s hladkou
- cukr moučka
- máslo nebo hera
- vejce - je jich potřeba poměrně hodně, obvykle 4–6
Další ingredience kterými ovlivníme výslednou chuť a vzhled:
- mleté vlašské ořechy
- nastrouhaná čokoláda nebo kakao
- prášek do pečiva - pokud ho použijeme, měsíčky více naskočí a výsledek bude "buchtovější"
Těsto dobře propracujeme ručním šlehačem a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto se snažíme rozetřít rovnoměrně, aby mělo rovný povrch - citronová poleva pak nebude stékat a zůstane všude. Plech s těstem vložíme do trouby a upečeme.
Citronová poleva na měsíčky
Mezitím, co se těsto peče, připravíme citronovou polevu, na kterou potřebujeme:
- 200 g cukru moučka
- šťávu z půlky citronu
- 2 lžíce horké vody
Do nádobky připravíme cukr a citronovou šťávu, a až těsně před dopečením těsta přidáme horkou vodu. Polevu ručně třeme tak dlouho, až se vše spojí. Zajímavá je také varianta polevy s rumem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat vánoční měsíčky s polevou
Ihned po upečení těsta vytáhneme plech a na těsto rovnoměrně a rychle rozetřeme čerstvě připravenou citronovou polevu. Poleva začíná velmi brzy tuhnout.
Měsíčky vykrajujeme pomocí kulaté formičky nebo skleničky z těsta velmi opatrně. Pokud možno, nedotýkáme se polevy, abychom ji nepoškodili.
- Někdo vykrajuje měsíčky ihned, dříve než poleva zatuhne. Díky tomu poleva nepopraská a povrch je krásně hladký.
- Jiní naopak čekají až poleva zatuhne, a vykrajují měsíčky teprve potom. Poleva sice praská, ale zase se vyhnou tomu, že by část polevy stekla po okrajích měsíčků.
Následující video nám předvede postup názorně:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 8 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 14 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 17 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 19 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Louskání ořechů je činnost pro dlouhé večery. Dobrým pomocníkem je kladivo nebo palička, práce pak jde dobře od ruky
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Jak udělat citronovou polevu? Svěží nakyslou polevu využijeme nejen na cukroví, ale také na polití různých moučníků
Komentáře