Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vytvořit úžasné citronové měsíčky? Ochuťte je ořechy, čokoládou a rumem. O skvělou chuť se postará citronová poleva
Zdroj: Top recepty

Citronové měsíčky jsou v řadě domácností jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. A není divu, jejich chuť je jedinečná. A protože se jednotlivé recepty liší, můžeme si vybrat ten, který pro nás bude nejlákavější.

Než se do měsíčků pustíme, připravíme si nejprve dostatek vyloupaných vlašských ořechů. A aby nám to šlo rychleji, můžeme vyzkoušet rady, které tuto činnost usnadní.

Těsto na citronové měsíčky

Na citronové měsíčky, nebo také půlměsíce, připravíme poměrně husté těsto, jehož základem je:

  • mouka - většinou polohrubá, ale některé recepty počítají s hladkou
  • cukr moučka
  • máslo nebo hera
  • vejce - je jich potřeba poměrně hodně, obvykle 4–6

Další ingredience kterými ovlivníme výslednou chuť a vzhled:

Těsto dobře propracujeme ručním šlehačem a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto se snažíme rozetřít rovnoměrně, aby mělo rovný povrch - citronová poleva pak nebude stékat a zůstane všude. Plech s těstem vložíme do trouby a upečeme.

Citronová poleva na měsíčky

Mezitím, co se těsto peče, připravíme citronovou polevu, na kterou potřebujeme:

Do nádobky připravíme cukr a citronovou šťávu, a až těsně před dopečením těsta přidáme horkou vodu. Polevu ručně třeme tak dlouho, až se vše spojí. Zajímavá je také varianta polevy s rumem.

Jak udělat vánoční měsíčky s polevou

Ihned po upečení těsta vytáhneme plech a na těsto rovnoměrně a rychle rozetřeme čerstvě připravenou citronovou polevu. Poleva začíná velmi brzy tuhnout. 

Měsíčky vykrajujeme pomocí kulaté formičky nebo skleničky z těsta velmi opatrně. Pokud možno, nedotýkáme se polevy, abychom ji nepoškodili.

  • Někdo vykrajuje měsíčky ihned, dříve než poleva zatuhne. Díky tomu poleva nepopraská a povrch je krásně hladký.
  • Jiní naopak čekají až poleva zatuhne, a vykrajují měsíčky teprve potom. Poleva sice praská, ale zase se vyhnou tomu, že by část polevy stekla po okrajích měsíčků.  

Následující video nám předvede postup názorně:

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky