Jak uvařit silný hovězí vývar, který vás postaví na nohy? Přinášíme několik tipů
Poctivý hovězí vývar je základem slavnostního či nedělního oběda. Podívejte se, jak z hovězího masa vytáhnout co nejvíce živin, a jak vývar dotáhnout k dokonalosti tak, aby si pochutnala kompletně celá rodina.
Neochuzený hovězí vývar dodá tělu sílu, zahřeje a dokonce může i pomoci v boji s nachlazením. Poradíme vám několik tipů, abyste z vývaru získali maximum živin a chutí. Jak si ho ale pak "vyšperkujete", je jen a pouze na vás.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit hovězí vývar
Jaké části hovězího na vývar vůbec vybrat? Nejlépe se hodí hovězí žebra, morkové kosti, hovězí hrudí a plec. Vyvařené maso můžete použít do hotové polévky nebo ho přidat do omáčky podle chuti. Kromě masa potřebujete do vývaru také zeleninu, např. mrkev, celer, cibuli, česnek a divoké koření.
- Hovězí kosti předpečte na 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Tímto docílíte intenzivnější chuti a tmavé barvy.
- Před samotným vařením opražte divoké koření nasucho v hrnci - více se uvolní jeho aroma.
- Zeleninu ve vývaru nechte vařit v celku, zachová si více chuti. Česnek s cibulí můžete po dobu vaření ponechat ve slupce. Tip: Pokud doma máte naskladněné odřezky ze zeleniny, slupky z cibule a česneku nebo zbytky zeleninových natí, nebojte se je do vývaru použít.
- Pro zachování intenzity chutí zalijte ingredience studenou vodou. Tip: Přidejte do vývaru trochu octa, který pomáhá uvolnit živiny z kostí a zeleniny a podporuje rosolovitou konzistenci vývaru.
- Základem pro intenzivní vývar plný chuti je jeho pomalé vaření, spíše lehké probublávání. Takový vývar vařte ideálně 5–10 hodin.
- Během vaření nezapomeňte sbírat z povrchu vývaru pěnu, předejdete tak jeho zakalení. Tip: Pokud vlastníte pomalý hrnec a budete v něm vývar vařit, máte o starost méně; pěnu totiž nemusíte sbírat.
- Aby byl vývar úplně čirý, je dobré ho po skončení vaření přecedit přes husté sítko nebo plátýnko.
Výsledný vývar může vypadat i takto. Játrové knedlíčky vývaru dodají slavnostní nádech a další živiny. Zkuste ho i vy a podělte se s námi o své zkušenosti.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře