Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražení koření pro ještě lepší aroma skvělých jídel: Poradíme, jak postupovat
Zdroj: Pixabay, Monika

Správně zvolené koření se postará o výbornou chuť našich jídel. Přejete si, ještě výraznější aroma? Před drcením vyzkoušejte koření opražit. Není to složité, ale správný postup vyžaduje cvik a trpělivost.

K pražení používáme celé koření, nejčastěji se jedná o nové koření, celý pepř, hřebíček, koriandr, jalovec, bobkový list a jalovec. Správný postup pražení má několik jednoduchých zásad. Pokud je dodržíme, brzy se naší kuchyní bude linout příjemná vůně. 

Jak pražit koření

Stačí se řídit následujícím postupem a když si sami postup několikrát vyzkoušíme, získáme cenné zkušenosti.

  1. Koření pražíme před drcením nebo mletím.
  2. Nasypeme ho na pánev, která má silné dno.
  3. Pražit můžeme buď jeden druh koření, nebo více druhů naráz. Pokud pražíme více druhů, je třeba počítat s tím, že každý z nich potřebuje trochu jiný čas.
  4. Pražení musí probíhat pouze při mírné teplotě a pomalu.
  5. Během pražení koření mícháme dřevěnou vařečkou, případně pánví lehce pohybujeme a potřásáme
  6. Koření je náchylné ke spálení, proto nespěcháme
  7. Jakmile se rozvoní, přesypeme koření na talíř a na něm necháme vychladnout. Nikdy koření nenecháváme na rozehřáté pánvi, protože by se zbytečně dlouho zahřívalo a možná i spálilo.
  8. Do drcení se pustíme, teprve když opražené koření vychladne. Pokud ho ale budeme do jídla potřebovat až některý další den, počkáme a pomeleme ho až před použitím, aby si koření lépe zachovalo aroma.

Koření v naší kuchyni

Koření je důležitou a nedílnou součástí mnoha oblíbených jídel např. svíčkové omáčky. Pokud chcete, můžete ji vyzkoušet podle následujícího video-receptu:

A jaké zkušenosti máte s pražením koření vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky