

Králičí vývar z pomalého hrnce
Suroviny 4 porce
- vykostěný králičí hřbet
- přední nožky
- játra a ledvinky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 4 stroužky česneku
- ¼ bulvy celeru
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 2 cm silný plátek másla
- 1 l vody
- sůl
- pár stonků libečku (lze vynechat)
- Dále budeme potřebovat:
- uvařené těstoviny
- nasekané lístky petrželky
Postup přípravy receptu
Maso opláchneme, hřbet překrojíme na polovinu a vše dáme do větší zapékací nádoby. Přidáme máslo, podlijeme vodou a dáme do předehřáté trouby na 200 st. C na 30 minut. Maso (kosti) se budou malinko přichytávat, ale nevěnujte tomu pozornost.
Mezitím očistíme zeleninu a necháme ji vcelku. Také odblaníme játra a ledvinky, vše dáme do pomalého hrnce včetně koření a přidáme opečené části králíka.
Do zapékací nádoby po mase přidáme trochu vody. Z okrajů a dna seškrábneme přípečky a toto přilijeme do pomalého hrnce. Přidáme litr vody, osolíme a pokud máme, přidáme i libeček.
Hrnec přiklopíme poklicí a necháme pracovat na program Low 9 hodin. Poté vše přes cedník přecedíme, maso obereme a včetně ledvinek, jater a zeleniny nakrájíme a přidáme do vývaru.
Vývar podle potřeby dochutíme a na talíři posypeme nasekanou petrželkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud budete mít králíka i s hlavou, tak tu dejte také do trouby na opečení.
Chtěla jsem vyzkoušet rozdíl mezi vývarem z PH a vývarem z papiňáku. Do PH mohu dát všechno najednou a zelenina se nerozvaří, je hezky na skus. Papiňák musím za 30 minut ochladit, ze začátku přidanou zeleninu odebrat, přidat novou zeleninu + játra a pod tlakem nechat vařit ještě 4 minuty.
Vývar je chuťově (alespoň pro naši rodinu) stejný.