Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Zdroj: Top recepty

Kysané zelí a brambory patřily do běžného jídelníčku našich předků. Řekli bychom "obyčejné jídlo", ale oni z těchto surovin dokázali vykouzlit úžasné dobroty. Některé z nich si pamatujeme z našeho dětství, a zkusíme si připomenout ty zvlášť oblíbené.

Poklady našich babiček

Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty, které jsme tentokrát vybrali, patří mezi rodinné poklady našich čtenářů. Děkujeme za ně.
 
 

1. místo

Podle prvního receptu připravíme úžasné bramborové knedlíky, plněné uzeným masem. Výborně k nim chutná kysané zelí, ale dají se připravit i se špenátem. A  kdo nejí maso, může knedlíky naplnit např. podušenými sojovými kostkami.

2. místo

Sedláckou bídu připravíme z kombinace uvařených těstovin, na cibulce podušeného zelí a rozmačkaných uvařených brambor. Vše promícháme společně s osmahnutou slaninou, nakrájenou na malé kostky.

3. místo

Stačí několik surovin a další dobrotu můžeme za chvilku podávat. Nejlepší je domácí kysané zelí, případně kupované, k tomu nastrouhané brambory, vajíčko a trochu solamylu. Směs ochutíme a na rozpáleném oleji smažíme malé placičky - zelňáky.

4. místo

Chlupaté knedlíky, specialitu připravenou z předem uvařených a syrových brambor, podáváme s pečeným masem a kysaným zelím. Výsledkem je pochoutka, na kterou mnoho z nás nedá dopustit.

5. místo

Pěkně vláčné bramborové těsto protlačíme přes haluškovač do vroucí vody a povaříme. Halušky podáváme promíchané s kysaným zelím a osmaženým uzeným masem. Kdo chce, tak ještě pokrm vylepší osmaženou cibulkou. 

6. místo

Uhlířinu se zelím připravíme snadno opět z podobných surovin a můžeme si pochutnat na jiném tradičním jídle. Skládá se ze směsi vařených noků (z mouky, vajec a trochy mléka), brambor a zelí. Pokrm dobře doplní dozlatova osmažená cibulka.

7. místo

A ještě jednou zelník, ale tentokrát upečený na plechu. Smícháme nastrouhané brambory a zelí, přebytečnou tekutinu odlijeme, přidáme vejce a trochu mouky, dochutíme, a upečeme v troubě na plechu. 
 

Zelná polévka - zelňačka

Pod názvem zelňačka si každý představíme něco trochu jiného, ale jisté je, že tato polévka patří mezi nejoblíbenější. Vybrali jsme jeden z nejvyhledávanějších receptů našeho receptáře. Polévku můžeme uvařit podle názorného videa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky